به گزارش اکوایران، تنش‌های اجتماعی و جنگ، رویدادهای هستند که اخبارش هم به‌تنهایی می‌تواند در یک لحظه آرامش زندگی انسان را برهم بزند. اتفاقی که حتی تصورش نیز فرد را به این فکر وامی‌دارد که جهان پرتنش و بی‌رحم است و در چنین جهانی جان خود و عزیزانش در خطر است.

واقعیت امر این است که بسیاری از خانواده‌ها نمی‌توانند از رویدادهای جهان بی‌خبر بمانند. اخبار مربوط به تنش‌های اجتماعی داخل یک کشور و یا جنگ بین دو کشور نیز از آن دست اخباری است که نمی‌توان از آن چشم پوشاند. اما دایره تبعات اخبار جنگ بسیار زیاد است؛ علی‌الخصوص برای کودکان.

اضطراب، مهم‌ترین اثر تنش‌ها بیرونی بر ذهن کودکان

علیرضا تبریزی، روانشناس کودکان، در این خصوص به «خبرآنلاین» گفته است: اخبار بزرگسالان باید از دنیای کودکان جدا باشد و این مسئله برای بحث وجود ندارد. اما اغلب، اخبار خشونت اجتماعی را پنهان نمی‌کنیم و گاهی این اخبار تبدیل به موضوعات معمولی و روزمره بزرگ‌ترها می‌شوند.

اضطراب، اولین حسی است که با دیدن و شنیدن اخبار جنگ در کودکان ایجاد می‌شود؛ اضطراب از از دست دادن. به عنوان مثال، زمانی که شاهد کشته شدن یک فرد هستیم، این تجربه ممکن است به ما انتقال داده شود که آیا خود یا عزیزانمان بعداً قربانی خواهیم شد؟ و این اضطراب به تدریج به ذهن کودکان نفوذ می‌یابد؛ آنها شروع به بازی‌هایی می‌کنند که در آنها افراد دیگری را می‌کشند. این اضطراب می‌تواند تبعاتی برای آنها داشته باشد.

دکتر تبریزی همچنین در خصوص آسیب‌های ناشی از اخبار جنگ بر ذهن کودکان گفته است: جدای از اضطراب شدید شکل گرفته در ذهن کودک، اخبار جنگ می‌تواند آسیب‌های دیگری به روان کودکان وارد کند، از جمله «یادگیری مشاهده‌ای خشونت». وقتی که کودکان شاهد صحنه‌های خشونت‌آمیز در تلویزیون هستند، ناخودآگاه این رفتارها را یاد می‌گیرند و سعی می‌کنند آنها را تکرار کنند.

او در ادامه عنوان کرده است: گاهی کودکان با سوالاتی درباره مفاهیم و ادبیات جنگ والدین خود را به چالش می‌کشند، و پاسخ به این سوالات، به ویژه زمانی که مرتبط با مفاهیمی مانند «مرگ» و «کشتن» باشند، دشوار است.

دکتر تبریزی به روش‌هایی نیز اشاره کرد که می‌توان اثرات این اخبار بر کودکان را کاهش داد: به عنوان مثال، از کودکان پرسیده شود که اگر در موقعیتی مانند آن‌هایی که در اخبار دیده‌اند، باشند، چه کاری انجام می‌دهند؟ این کمک می‌کند تا مهارت حل مسئله آنها تقویت شود و آنها به دنبال راهکارهای بهتری برای مواجهه با مسائل باشند.

در نهایت، حفاظت از روان کودکان و رویاهایشان در زمان‌هایی که جنگ به اطراف ما نزدیک می‌شود، بسیار مهم است. آنها نباید زیر سایه اخبار تاریک جنگ قرار بگیرند. به امید آنکه آینده‌ای روشن‌تر خواهد بود.

به فرزندانتان اجازه دهید، آینده را بهتر تصور کنند

دکتر مریم سامانی، روانشناس بالینی و استاد دانشگاه، نیز در این باره به «رکنا» گفته است: کودکان فکر می‌کنند این اتفاق به آنها نزدیک است. آنها متوجه نیستند این رویدادها در چه فاصله‌ای از جهان اتفاق می‌افتد. والدین بهتر است از یک نقشه برای نشان دادن فاصله بین کشور ما و محل وقوع درگیری استفاده کنند.

هر قدر نسبت به وضعیت جهان بدبین هستید، به فرزندتان اجازه دهید تا آینده بهتر را تصور و برای رسیدن به آن تلاش کند. کودکان توانایی درک زیبایی دارند چیزی که بزرگسالان گاهی اوقات فاقد آن هستند.