با حضور شهردار تهران آیین امضای ۵ تفاهم‌نامه به منظور ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در شهر تهران برگزار شد.علیرضا زاکانی در حاشیه «آیین امضای ۵ تفاهم نامه برای ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در شهر تهران»، بیان کرد: سال گذشته قرارگاه مسکن راه اندازی شد. هدف گذاری این بود که به عنوان خادم شهروندان، خدمت گذاری و وظیفه خود را انجام دهیم تا مشکلات افرادی که در حوزه مسکن با مشکلاتی روبرو هستند را حل کنیم و اجازه ندهیم سوداگری‌ها به زندگی مردم آسیب بزند. همچنین هدف گذاری دیگر این است که اقتصاد کشور در بعد حرکت بر مدار مسکن، رونق ویژه و جدیدی پیدا کند.

شهردار تهران ضمن اشاره به امضای تفاهم نامه برای ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکن، گفت: ساخت این ۱۵۰ هزار واحد مسکن نیاز به مقدمه سازی بسیاری دارد که یکی از این مقدمه سازی‌ها منطبق بر معرفی زمین است. اینگونه نیست که ابتدا تفاهم‌نامه امضاء شود و سپس به دنبال زمین بگردیم. از پیش کارهایی نظیر یافتن اراضی، بارگذاری و ... انجام می‌شود. برای مثال تفاهم‌نامه‌ای با نیروی هوایی ارتش انجام شد تا پادگان دوشان تپه [که انقطاعی میان خیابان پیروزی و دماوند ایجاد می‌کرد] به فضاهای عمومی و محل ساخت ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن تبدیل شود.

زاکانی درباره اینکه هر تعداد واحد مسکن توسط چه نهادی ساخته می‌شود، بیان کرد: ساخت حدود ۱۵ هزار واحد از ۱۵۰ هزار واحد مسکن با نیروی هوایی ارتش، ۸ هزار و ۸۰۰ واحد [که درباره ۵ هزار واحد آن امروز صحبت شد و ۳ هزار و ۳۰۰ واحد آن با فراجا است]، ۲۰ هزار واحد با سپاه، ۱۰ هزار واحد با تأمین اجتماعی و  ۱۰۰ هزار واحد با بخش خصوصی است.

وی در ادامه عنوان کرد: با توافقات صورت گرفته، به سرعت مسیر اصلاح در کمیسیون ماده ۵ و مجوزهای آن صادر خواهد شد. این اقدام امکانی را ایجاد می‌کند تا کسری یک میلیون واحد در بازار مسکن تهران [که درحال حاضر ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در تهران زندگی می‌کنند]، تأمین شود و همچنین مسکن از حوزه سوداگری خارج شود و سنگینی بار ساخت مسکن از روی دوش مردم برداشته شود.

شهردار تهران با اشاره به تفاهم‌نامه‌های متعدد برای ساخت بالغ بر ۴۰۰ هزار واحد مسکن تا به امروز، یادآور شد: از تفاهم‌های صورت گرفته، حدود ۲۵ هزار واحد مسکن در بخش غیر از شهرداری و حدود ۹ هزار واحد هم توسط سازمان نوسازی شهرداری تهران آغاز شده است. به فضل الهی تا دو ماه آینده، ساخت ۲۰ هزار واحد مسکن دیگر توسط سازمان نوسازی شهرداری تهران آغاز خواهد شد.

به گفته زاکانی؛ سازمان نوسازی شهرداری تهران از ۱۵ سال گذشته تا سال ۱۴۰۰، حدود ۵ هزار واحد مسکن ساخته بود؛ اما در یک بازه یک ساله ساخت ۹ هزار واحد مسکن آغاز شده و از دو ماه آینده ساخت ۲۰ هزار واحد دیگر شروع می‌شود.

وی در ادامه سخنان خود این اطمینان را به شهروندان تهرانی داد که نهضت ساخت مسکن به کمک دولت انقلابی و اراده رئیس جمهور، بار مسکن را از روی دوش مردم سبک خواهد کرد.

شهردار تهران در پاسخ به این پرسش که ساخت این واحدهای برنامه ریزی شده چه تعداد اشتغال ایجاد خواهد کرد، گفت: هر واحد دو اشتغال ثابت ایجاد می‌کند و بخش زیادی هم اشتغال‌های مرتبط با مسکن را فعال می‌کند. ساخت مسکن به اقتصاد کلان کشور، حرکت اقتصادی، اشتغال کشور، ایمنی و زیبایی و سکناپذیری شهر تهران کمک می‌کند.

زاکانی درباره قیمت واحدهای مسکن توضیح داد: شرایط بگونه‌ای تنظیم می‌شود تا بتوانیم قیمت تمام شده منطقی داشته باشیم و در مسیر پیش رو به کسانی ‌که می‌خواهند در حوزه ساخت و ساز مسکن ورود کنند، کمک کنیم. این کمک‌ها به صورت مشوق‌های عمومی (عموم مردم) و خاص (برای انبوه سازان) اعلام می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه هیچ انحصار و رانتی برای ساخت مسکن وجود ندارد و درِ ساخت و ساز برای ورود بخش خصوصی باز است، افزود: اگر حوزه ساخت و ساز به صورت شفاف و عادلانه در نظر گرفته نشود، تبدیل به رانت می‌شود اما در این حوزه ما خودمان از بخش خصوصی درخواست کرده‌ایم که ورود پیدا کند. برداشتن این بار توسط بخش خصوصی و نهادهای دیگر یک لطف است.

شهردار تهران با بیان اینکه اصل ۳۱ قانون اساسی اعلام کرده است که باید هر ایرانی یک خانه درخور و شأن داشته باشد، گفت: اما هم‌اکنون با چنین وضعیتی روبرو نیستیم چرا که به قانون اساسی عمل نشده است. مشکل ما این است که به قانون اساسی عمل نمی‌کنیم. قانون اساسی برگرفته از مکتب امام (ره) و بنیان‌های اساسی انقلاب است.

زاکانی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برای شهر تهران پروژه سرمایه گذاری تعریف شده است که یک رونمایی در دو روز و ۲۳۱ پروژه در قالب ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بود که باز هم پس از آن پروژه سرمایه گذاری تعریف شد؛ لذا هیچ محدودیتی برای سرمایه گذاری در شهر تهران نداریم.

وی با بیان اینکه برای استخدام در شهرداری محدودیت وجود دارد، افزود: حدود ۳ برابر نیروی شهرداری شهرهایی از جنس تهران، در شهرداری تهران وجود دارد. لذا پیگیری شده تا به نیروهای موجود انگیزه و ارتقاء داده شود و بتوانیم همین نیروهای با ارزش را نگه داریم. با توجه به بازنشستگی نیز نیروهای نخبه و متعهدی که بتوانند بار شهر را کم کنند، دنبال خواهند شد. سن میانگین نیروهای شهرداری تهران ۴۲ سال است که از میانگین عمومی دستگاه‌های دیگر بالاتر است.

علیرضا زاکانی شهردار تهران همچنین در آیین امضای ۵ تفاهم نامه برای ساخت ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در شهر تهران اظهار کرد: مردم در مضیقه و فشار هستند و یکی از این فشارها به دلیل کمبود مسکن است و این به دلیل آن است که در گذشته نگاهی در تهران حاکم بوده که علاقه داشته تهران را گران کند؛ ۳۱ هزار پروانه در سال ۹۱ به حدود ۵ هزار پروانه در سال ۱۴۰۰ رسید که حاصل این نگاه نادرست دومینوی وضعیت مسکن است که بلای جان مردم شده است.

شهردار تهران با اشاره به کمبود یک میلیون واحد مسکن برای ساکنین شهر تهران اضافه‌ کرد: معمولا درباره جمعیت پذیری استان تهران با شهر اشتباه گرفته می شود، استان تهران مهاجرپذیری بالایی دارد اما مهاجرپذیری شهر تهران سال گذشته ۳۴ هزار نفر بوده و بسیار پایین است.

وی گره گشایی از اقتصاد کشور را موضوع مهم بعدی اعلام کرد و افزود: تولید در این مسأله بسیار مهم است و اشتغال یکی از بزرگترین مشکلات است و عدم استقلال اقتصادی نیز وجود دارد؛ مسکن که راه بیفتد بیش از ۱۰۰ موضوع را در کنار خود فعال می کند و در واقع لوکوموتیو حرکت است؛ بر همین اساس از سال قبل با نگاه مسئولیت پذیری اعلام کردیم که می توانیم در این موضوع اقدام کنیم و قرارگاه جهادی مسکن را ایجاد کردیم و بر اساس آن سرمایه ها و ظرفیت های خود در شهرداری و شهر را اعلام کردیم و پس از آن مشارکت با سایر نهادها و حتی بخش خصوصی را در پیش گرفتیم.

زاکانی بیان کرد: دیروز در کمیسیون ماده پنج مصوب شد که یک کارگروه در نوسازی تشکیل شود تا کل مدارس دولتی تهران که عمده آنها فرسوده هستند را ارزیابی کنیم و با همراهی آموزش و پرورش سنجش نیازهای سرانه آموزشی انجام و بر اساس این نیازها در نقاط مختلف، مجتمع های آموزشی ساخته شود.

شهردار تهران با اشاره به اینکه یکی از کارهایی که در موضوع تفاهم با نهادها انجام شد، موضوع پادگان ها بود، بیان کرد: تفاهم پادگان جی تمام و عملیات اجرایی آن شروع شده و در جنگ افزارسازی تفاهم انجام و قدر السهم ها مشخص و پروانه ها صادر شد؛ در تفاهم ۰۶ نیز قدرالسهم ها معلوم و تفاهم دوشان تپه نیز موارد مشخص شد؛ همچنین با بنیاد مستضعفان تفاهم کردیم و با ستاد اجرایی مقدمه تفاهم را داشتیم و با سپاه، فراجا و تامین اجتماعی نیز مذاکراتی را انجام داده ایم.

 وی با بیان اینکه وقتی می گوییم یک میلیون مسکن کم داریم بخشی از آن به کارکنان این نهادها برمی‌گردد، خاطرنشان کرد: نتیجه یکی از تفاهم نامه هایی که برای ۱۰ هزار واحد با یک بخش خصوصی امضا کرده بودیم امروز مشخص و بنا شد از ماه آینده عملیات اجرایی را شروع و مدل و الگویی را دنبال می کنند که هر دو روز یک طبقه آن هم با یک کیفت مناسب ساخته شود؛ همچنین به شدت به دنبال معماری ایرانی اسلامی و شهرک سازی هستیم که در درون خود همه سرانه های خود را ببیند.

 سیدمهدی هدایت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران  هم در این مراسم گفت: تا امروز ۱۵ فقره تفاهم نامه امضا کردیم که حدود ۲۲۲ هزار واحد را شامل می شود و امروز نیز تفاهم نامه ۱۵۰ هزار واحد مسکن را خواهیم داشت. در این تفاهم، سهم ارتش ۱۵ هزار واحد، سپاه ۲۰ هزار واحد، نیروی انتظامی ۵۰۰۰ واحد، شستا ۵۰۰۰ واحد و برنا تهاتر ۱۰۰ هزار واحد مسکونی است‌.

وی افزود: در شهرداری تهران قرارگاه جهادی مسکن ایجاد شده و سه راهبرد رفع موانع تولید مسکن و کاهش زمان صدور پروانه، ارائه بسته‌های تشویقی در بافت‌های فرسوده و جریان ساخت مسکن و نوسازی در این حوزه و ورود شهرداری به بحث تولید مسکن را در پیش گرفتیم.

هدایت ادامه داد: از سال ۸۴ تا این دوره مدیریت شهری، مجموعه سازمان نوسازی ۵۰۰۰ واحد مسکن را عملیاتی کرده بود، اما در این دوره تا کنون ۹۰۰۰ واحد عملیاتی شده و تا دو ماه آینده ۲۰ هزار واحد عملیاتی در سازمان خواهیم داشت.

مدیرعامل سازمان نوسازی اظهار کرد: در بحث معادل سازی از پروانه‌های در دست اقدام، نسبت به دوره گذشته حدود ۵۴ درصد افزایش داشتیم و اگر قرارگاه جهادی مسکن نبود، ۱۱ درصد افت صدور پروانه را شاهد بودیم.

وی با اشاره به اینکه برخی معتقدند که تولید مسکن در شهر تهران منجر به افزایش جمعیت می شود، توضیح داد: یک کار پژوهشی در سازمان انجام دادیم که مشخص شد از سال ۸۵ تا ۹۵ یک میلیون و ۳۳۰ هزار پروانه در تهران صادر شده و افزایش جمعیت ۸۳۲ هزار نفر بوده در حالیکه بر اساس نظر این افراد، می بایست بیش از ۴ میلیون نفر افزایش جمعیت را شاهد باشیم.

به گفته هدایت، جمعیت ۵۱ درصدی مستاجر در تهران هدف قرارگاه هستند تا مسکن باکیفیت و بر مبنای محله ایجاد کنیم و هفته های آینده با وزارتخانه‌های رفاه، ورزش و علوم تفاهم نامه‌هایی را امضا می‌کنیم.

در ادامه این مراسم امیر سرتیپ حمید واحدی فرمانده نیروی هوایی ارتش نیز گفت: نیروی هوایی ارتش برای تامین مسکن کارکنان نیروهای مسلح پای کار آمده و حدود ۸۰ هکتار زمین را در غرب و شرق تهران معرفی کرد و باید از شهرداری در این باره تشکر کرد؛ تکلیف شد که ۱۵ هزار واحد را احداث کنیم و با این راهی که در بحث ساخت مسکن باز شده یقین دارم که تسهیل در کار ایجاد می‌شود.

همچنین سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی تهران بزرگ نیز عنوان کرد: در فراجا نسبت به نیروهای مسلح دیگر، از عقب ماندگی بیشتری در بحث منزل ملکی و سازمانی برخورداریم که با همراهی شهرداری دنبال این هستیم که در طول این پنج سال بر اساس تفاهم نامه، پنج هزار خانه ملکی برای پرسنل انتظامی تهران بزرگ و ۳۳۰۰ واحد سازمانی برای آنها فراهم کنیم و  آثار این خدمت ارتقای نظم و امنیت و ارائه خدمات بیشتر به مردم خواهد بود.

در ادامه محمدهادی احمدی شهردار منطقه ۱۳ هم بیان کرد: منطقه ۱۳ یکی از کوچکترین مناطق تهران است که با همراهی نیروهای مسلح راجع به یک سیزدهم مساحت آن تفاهم شده است؛  ۷ گذر در دوشان تپه و دو گذر در جنگ افزارسازی خواهیم داشت که باعث تحول در منطقه می شود.

وی افزود: در مجموع ۶۱ هکتار به نفع مردم آزاد می شود و پیش بینی می کنیم که بوستان جنگ افزارسازی نیز به سال آینده برسد؛ همچنین با اداره برق تهران در میدان شهدا، مذاکرات اولیه را داشتیم و به زودی فضای خوبی برای کارکنان برق تهران در این نقطه خواهیم داشت.

سردار «حسین همتی» معاون مهندسی و پدافند غیرعامل سپاه پاسداران نیز در این مراسم گفت: در سپاه اقدامات فراوانی برای تولید مسکن کارکنان انجام شده اما تهران به علت بوروکراسی های پیچیده درصد کمی از این اقدامات را به خود اختصاص داده و امیدواریم با تشکیل قرارگاه جهادی مسکن شهرداری تهران این مشکل برطرف شود.