به گزارش اکوایران، علی‌رغم اصرار غرب و انکار کرملین، سرانجام با صدور فرمان «عملیات نظامی» علیه کی‌یف توسط ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در روز پنج شنبه بیست‌وچهارم فوریه (پنج اسفند)، شعله‌های جنگ در اوکراین زبانه کشید.

جنگ پس از ما‌ه‌ها استقرار سنگین نیروهای نظامی روس در نزدیکی مرز اوکراین و هشدارهای مکرر غرب و اوکراین نسبت به این اقدام آغاز شد.

روسیه این اقدام را واکنشی به نادیده گرفتن دغدغه‌های مربوط به امنیت ملی خود و گسترش ناتو به سمت شرق تلقی می‌کند. در مقابل غرب ضمن رد تقاضاهای روسیه، وعده داده تحریم‌های بی‌سابقه‌ای را علیه روسیه برقرار سازد.

اکوایران در این صفحه به پوشش آخرین اخبار و تحولات مربوط به این واقعه می‌پردازد:

 

پوتین فرمان آماده باش هسته ای داد!/ تصمیم نظامی تاریخی آلمان

رئیس‌جمهور روسیه در چهارمین روز از حمله کشورش به اوکراین اعلام کرد که به دنبال تنش با کشورهای غربی دستور داده است تا نیروهای «بازدارنده هسته‌ای» روسیه به حالت آماده‌باش در‌آیند. او این سخنان را در نشستی در کرملین با حضور وزیر دفاع و فرمانده نیروهای مسلح بیان کرد. 

از سوی دیگر اولاف شولتس، صدراعظم در جلسه ویژه بوندستاگ (مجلس فدرال آلمان) با موضوع جنگ اوکراین اعلام کرد ارتش آلمان از ردیف بودجه سال ۲۰۲۲ دولت، ۱۰۰میلیارد یورو برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های تسلیحاتی دریافت خواهد کرد. شولتس در این سخنرانی تهاجم روسیه به اوکراین را آغاز یک «چرخش دوران» خواند و خطاب به مردم اوکراین گفت: «ما در مقام دموکرات و اروپایی در کنار شما و در طرف صحیح تاریخ ایستاده‌ایم. کنش‌های ولادیمیر پوتین، تحقیرآمیز و خلاف حقوق بین‌الملل است و با هیچ وسیله و هیچ کسی قابل توجیه نیست».  او گفت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه جنگی «بی‌رحمانه» را آغاز کرد و با این اقدام خود «چرخش دوران را در تاریخ قاره ما رقم زد. جهان از این پس، دیگر جهان پیش از آن نیست»...

 

رمزگشایی فوکویاما از نقشه اشغال پوتین

سرانجام بالون به هوا خواست و ولادیمیر پوتین حمله گسترده ای را به اوکراین ترتیب داد. در مرحله کنونی، احمقانه است که سعی داشته باشید پیش‌بینی کنید این جنگ چگونه پیش خواهد رفت. جنگ‌ها هرگز آن‌طور که طراحان‌شان پیش‌بینی می‌کنند، پیش نمی‌روند و جنگ فعلی نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. با این حال، باید روی اهداف استراتژیک پوتین متمرکز شد تا برای مقابله با آن‌ها آمادگی داشت.

مقیاس حمله اولیه نشان می دهد که او قصد اشغال کل کشور را دارد، زیرا او از جبهه‌های شمال، جنوب و شرق به اوکراین حمله کرده است. با این حال، به نظر من بسیار بعید به نظر می‌رسد که این برنامه غایی او باشد. همان‌طور که بسیاری از متخصصان باتجربه نظامی تصدیق کرده‌اند، حتی 190 هزار سربازی که او جمع‌آوری کرده، برای اشغال یک کشور تقریبا 40 میلیون نفری یا شهری مانند کیف با 2.8 میلیون نفر کافی نیست. چنین هدفی، به لحاظ تلفات و مدت زمان مورد نیاز، به شکل سرسام‌آوری پرهزینه خواهد بود. در این شرایط هدف ساقط کردن اقتصاد اوکراین، محتمل‌تر به نظر می‌رسد...

photo_2022-02-27_10-29-19

 

شعله‌های آتش جنگ در تاسیسات نفت و گاز اوکراین/ سلاح هسته‌ای مالی غرب به کار افتاد؟

همزمان با تدارک تحریم‌های جدید، از جمله منع دسترسی بانک‌های کلیدی روسیه به سیستم اصلی پرداخت جهانی، روز یکشنبه نیروهای روسیه به تأسیسات نفت و گاز در اوکراین حمله کردند که جرقه انفجارهای بزرگی را برانگیخت.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور هم گفته نیروهای اوکراینی در حال جلوگیری از پیشروی نیروهای روسی به سمت کیف، پایتخت هستند. در این شرایط بزرگ‌ترین حمله به یک کشور اروپایی از زمان جنگ جهانی دوم وارد چهارمین روز خود شده است.

هم‌چنین ایالات متحده و متحدانش طیف وسیعی از تحریم‌ها را علیه روسیه در پاسخ به حمله‌ای که تهدیدی برای به برهم زدن امنیت اروپا پس از جنگ سرد است، اعمال کرده‌اند. روز شنبه، آن‌ها اقدام به مسدود کردن دسترسی برخی بانک های روسیه به سیستم پرداخت بین المللی سوئیفت کردند. آن‌ها هم‌چنین گفتند که برای محدود کردن توانایی بانک مرکزی روسیه در حمایت از روبل و تامین مالی تلاش‌های جنگی پوتین، محدودیت‌هایی را بر بانک مرکزی روسیه اعمال خواهند کرد.

سوئیفت، که شبکه‌ای امن برای تسهیل پرداخت‌های مالی بین‌المللی سریع است، گفته که در حال آماده شدن برای اجرای این اقدامات است. این تصمیم - که وزیر دارایی فرانسه به دلیل آسیب‌هایی که به اقتصاد روسیه وارد می‌کند، آن را «سلاح هسته‌ای مالی»، نامیده بود- ضربه‌ای به اقتصاد روسیه وارد می‌کند و کار شرکت‌های این کشور را سخت‌تر می‌کند...  

شعله‌های آتش جنگ در تاسیسات نفت و گاز اوکراین/ سلاح هسته‌ای مالی غرب به کار افتاد؟

1

 

از صحنه کمدی تا میدان جنگ

او را به خاطر سال‌ها اجرای برنامه‌های کمدی و یک مجموعه معروف طنز می‌شناختند اما حالا در لباس رئیس جمهور اوکراین، مهره اساسی یکی از ژئوپولتیک‌ترین جنگ‌های سال‌های اخیر می‌شناسند اما زلنسکی واقعا چه کسی است؟ یک دلقک یا مردی شجاع که در برابر قدرتی بزرگ‌تر ایستادگی می‌کند؟

 

روسیه برجام را به اوکراین فروخت؟

حشمت‌الله فلاحت پیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم که سابقه اظهار نظر‌های جنجالی علیه روسیه را دارد در تازه ترین گفتگوی خود درباره جنگ روسیه و اکراین این کشور را متهم کرد که اجازه نداده‌ است تا توافق بازگشت به برجام قبل از آغاز این جنگ امضا شود.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که آمریکایی‌ها در روزهای گذشته تاکید کرده‌اند به تعامل با مسکو برای احیای برجام ادامه می‌دهند.

 

تنگنای خاورمیانه در میانه جنگ: انتخاب روسیه یا اوکراین؟

با تشدید درگیری ها پس از تهاجم گسترده روسیه به اوکراین در روز پنجشنبه، بسیاری از کشورهای خاورمیانه که با ایالات متحده، روسیه و اوکراین روابط تقریبا نزدیکی دارند، ممکن است با اکراه مجبور به انتخاب یکی از طرفهای درگیر شوند.

اما حتی قبل از اینکه این کشورها مجبور به چنین گزینشی شوند، جنگ از طرق مهم دیگری بر منطقه تاثیرات قابل توجهی  می‌گذارد. میدل‌ایست آی از قیمت انرژی گرفته تا تحریم ها، واردات گندم و گردشگری چگونگی تأثیر حمله روسیه به اوکراین بر خاورمیانه را بررسی کرده است...

تنگنای خاورمیانه در میانه جنگ: انتخاب روسیه یا اوکراین؟

LmBdXQxiIq65

 

بانک مرکزی روسیه تحریم شد

کشورهای غربی موافقت کردند که تحریم‌های شدید جدیدی را با هدف انزوای بیشتر اقتصاد و سیستم مالی روسیه اعمال کنند، زیرا تحریم‌های اولیه نتوانستند ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه را برای خروج از اوکراین متقاعد کنند. اتحادیه اروپا، بریتانیا، ایالات متحده و کانادا در توافق تازه خود برنامه‌های تحریمی جدید که گفته می شود قدرتمند‌تر از دور قبلی است در دستور کار قرار داده اند. این تحریم ها اخراج برخی بانک‌های روسی از شبکه مالی سوئیفت و اتخاذ تدابیری برای فلج کردن فعالیت‌های بانک مرکزی روسیه را اعلام کردند.  در بیانیه‌ مشترک روز شنبه این کشورها اعلام شد: تصمیم مشترک برای قطع ارتباط برخی بانک‌های روسی از سیستم پیام‌رسانی سوئیفت که برای تراکنش‌های تریلیون‌ها دلاری بین هزاران بانک در سراسر جهان استفاده می‌شود، اتخاذ شده است.

در حال حاضر بیش از ۹۷۰۰ بانک و موسسه مالی در ۲۰۹ کشور عضو سوئیفت هستند. به گفته سخنگوی دولت آلمان، این اقدام بانک‌های روسی را در برمی گیرد که قبلاً توسط جامعه بین‌المللی تحریم شده‌اند، اما در صورت لزوم می‌توان آن‌ها را به سایر بانک‌های روسیه نیز گسترش داد.

الینا ریباکووا، یکی از اقتصاددانان موسسه مالی بین المللی  گروه تجاری صنعت خدمات مالی جهانی اعتقاد دارد: تحریم بانک مرکزی روسیه احتمالاً تأثیر شگرفی بر اقتصاد روسیه و سیستم بانکی آن دارد، مشابه آنچه در سال 1991 دیدیم. این امر احتمالاً منجر به فرارهای عظیم بانکی و دلاری شدن اقتصاد روسیه، با فروش شدید، تخلیه ذخایر  و احتمالاً فروپاشی کامل سیستم مالی روسیه خواهد شد.»

علاوه بر تحریم های اقتصادی ایالات متحده و متحدانش توافق کردند که صدور  "گذرنامه های طلایی" را محدود کنند که به روس های ثروتمند اجازه می دهد تا شهروند کشورهای غربی شوند و دارایی های خود را به خارج از کشور منتقل کنند. آنها همچنین گفتند که متعهد به اعمال تحریم ها و سایر مجازات های مالی برای تعداد بیشتری از نخبگان روسی و اعضای خانواده آنها هستند و یک کارگروه بین المللی برای یافتن و مسدود کردن دارایی های شرکت ها و افراد مورد نظر ایجاد خواهند کرد. 

پیش از صدور این بیانیه بلومبرگ گزارش داد ، بانک های بزرگ ایالات متحده، از جمله جی پی مورگان و سیتی گروپ، به دنبال متقاعد کردن قانونگذاران آمریکایی و دولت بایدن بودند تا دسترسی مسکو به سوئیفت را محدود نکنند . آنها به دولتمردان آمریکایی هشدار داده بودند که این اقدام می تواند توسعه جایگزینی برای سوئیفت را تشویق کند و برتری دلار را در اقتصاد جهانی کاهش دهد. آنها همچنین استدلال کردند که تشویق به استفاده از سیستم های جایگزین، ردیابی تراکنش های مالی مشکوک را برای کشورهای غربی دشوار می کند...

بانک مرکزی روسیه تحریم شد

بانک مرکزی روسیه

چین پشت پوتین را خالی می‌کند؟

پکن خط دیپلماتیک محتاطانه‌ای را در قبال جنگ اوکراین گرفته است.  پکن گرفتار تهاجم مسکو به اوکراین شده و خود را به عنوان مدافع استقلال حاکمیتی معرفی کرده است، اما عدم تمایل این کشور برای محکوم کردن تجاوز روسیه، آن را در موقعیتی نامناسب قرار می دهد. حال سوال این است که پکن تا کجا خاضر است از مسکو حمایت کناد و کجا ممکن است پشت ولادیمیر پوتین را خالی کند؟

چین اگرچه متحد مسکو و رقیب آمریکا و غرب محسوب می‌شود، اما منافع اقتصادی به عنوان محور سیاست‌های توسعه‌طلبانه چین ایجاب می‌کند که در قبال جنگ اوکراین موضع محتاطانه‌ای اتخاذ کند. برخی از ناظران معتقدند که جاه طلبی چین برای تبدیل شدن به گره مرکزی اقتصاد اوراسیا به دلیل ابهامات سبعانه‌ای که جنگ به ارمغان می آورد، به دلیل جنگ در اروپا آسیب خواهد دید. عصبانیت چینی‌ها در قبال اقدام روسیه باعث ایجاد نزدیکی بین واشنگتن و پکن نمی شود، اما ممکن است آغازگر گفتگوهای جدیدی باشد.

در حالی که اکثر کشورهای آسیایی برای حمایت از اوکراین تجمع کردند، چین به محکومیت تحریم‌ها علیه روسیه ادامه داد و ایالات متحده و متحدانش را مسئول تحریک مسکو دانست. پکن که نگران قدرت آمریکا در آسیا است، به طور فزاینده ای سیاست خارجی خود را با روسیه همسو می کند تا غرب را به چالش بکشد. چین به شدت احساس می کند که ایالات متحده در حال تلاش برای محاصره و مهار آن است. روسیه نیز همین احساس را دارد.

مایکل باکلی، روزنامه‌نگار ارشد حوزه چین در مطلبی برای نیورک‌تایمز تحلیل کرده است که پکن گرفتار تهاجم مسکو به اوکراین شده و خود را به عنوان مدافع استقلال حاکمیتی معرفی کرده است، اما عدم تمایل این کشور برای محکوم کردن تجاوز روسیه، آن را در موقعیتی نامناسب قرار می دهد. در حالی که نیروهای روسی به اوکراین سرازیر شده‌اند، مقامات پکن از هر گونه پیشنهادی مبنی بر خیانت به اصل اصلی سیاست خارجی چین - که مقدس بودن حاکمیت است - خشمگین شده‌اند.

آقای شی  در تماس تلفنی اخیر خود به پوتین گفت: «موضع اساسی چین در احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورها و پیروی از مأموریت و اصول منشور سازمان ملل متحد بوده است».

با همه‌اینها و خارج از اتاق پژواک رسانه‌های رسمی چین، به نظر می‌رسد که تردیدی وجود ندارد که جنگ روسیه، شریک آن پکن را در تنگنای شدیدی قرار داده است، از جمله در مورد جایگاه این کشور درباره حقوق حاکمیتی کشورها.

چین پشت پوتین را خالی می‌کند؟

حمله روسیه به اوکراین/ پوتین

پیشنهاد چین برای مذاکره روسیه-اوکراین

شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، پس از آغاز حمله مسکو به همسایه خود، در تماسی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از حل بحران اوکراین از طریق گفتگو حمایت کرد.

پوتین به شی گفت روسیه مایل به انجام مذاکرات در سطح بالا با اوکراین است. چین به محکومیت تحریم‌ها علیه روسیه ادامه داد و ایالات متحده و متحدانش را مسئول تحریک مسکو دانست.

اینار تانگن، تحلیلگر مؤسسه Taihe به الجزیره گفت: «فشار ترکیبی روی هر دو، آنها را به هم رسانده است. با تشدید بحران اوکراین، چین مجبور شده است روابط نزدیک خود با روسیه را با منافع اصلی اقتصادی در اروپا متعادل کند. و رویکرد مسکو کاملاً در تضاد با موضع اعلام شده طولانی مدت چین در سیاست خارجی مبنی بر عدم مداخله در امور داخلی سایر کشورها است».

روابط اقتصادی رو به رشد بین چین و روسیه همچنین به آقای شی اهرمی بالقوه برای فشار بر پوتین برای حل سریع بحران اوکراین داده است. با تحریم های شدیدی که اکنون توسط قدرت های غربی علیه روسیه اعمال شده است، آقای پوتین ممکن است بیش از هر زمان دیگری به چین به عنوان سرمایه گذار و خریدار نفت، گندم و سایر محصولات روسیه نیاز داشته باشد.

کارشناسان و دیپلمات‌های سابق گفتند، تا زمانی که بحران اوکراین حل نشود، چین به انحرافات لفظی خود ادامه خواهد داد تا تلاش کند همبستگی خود با روسیه را با تعهد اعلام شده خود به مقدسات دولت-ملت و استقلال حاکمیتی متعادل کند.

حمله روسیه به اوکراین/ پوتین