سرهنگ ابوالفضل موسوی پور درجلسه امروز شورای شهر تهران با بیان اینکه در شهرداری تهران به ویژه در حوزه حمل و نقل حداقل از دو ماه قبل سعی شد که غول ترافیک تهران مهار شود، گفت: اینکه در نیمه دوم سال چرا ترافیک سنگین می شود به دلیل اضافه شدن سفرهای آموزشی و کوتاه شدن طول روز است.

وی با بیان اینکه سفرهای بین شهری در ایام تابستان نیز در این ایام انجام نمی شود، گفت: سفرهای ابتدای صبح برای مدارس و سپس بازار است که به هم پیوسته می شود و ساعت هشت صبح اوج ترافیک را شاهد هستیم.

موسوی پور با اشاره به کاهش حجم بار ورودی در ساعات آینده، یادآور شد: مجدداً ساعت ۱۰:۳۰ صبح شاهد بار ورودی ترافیک هستیم. بیشترین سفرهای ورودی به شهر از سمت غرب و بخشی دیگر جنوب و شرق است.

وی با بیان اینکه ما در تیرماه به دنبال ایجاد مرکز مستقل در شرق منطقه سه شهرداری تهران بودیم، گفت: این محدوده معضل هر ساله ما بود و همه با خودرو فرزندان خود را به مدارس می رساندند. ما به این فکر افتادیم در این محدوده که تراکم زیاد است، محدوده راهنمایی ایجاد کنیم.

موسوی پور با اعلام اینکه تقدیر مدیران مدارس نشان می دهد که در این محدوده موفق عمل کرده ایم، یادآور شد: ما نقاط مشکل ساز را شناسایی می کنیم. نقاط تجمیع مراکز آموزشی نیز شناسایی شده و همکاران ما از یک ساعت پیش از آغاز ساعت کاری مدارس در محل حضور دارند.

وی افزود: از ظرفیت تمام نیروهای ستادی و انتظامی استفاده کردیم و طرح جناغی در این راستا اجرا شد؛ از سویی دیگر ۲۰ نقطه را برای نصب دوربین شناسایی کردیم و ۱۲۶ نقطه نیز به عنوان گلوگاه های ترافیکی شناسایی شدند.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با بیان اینکه از فضای مجازی در اطلاع رسانی حداکثر استفاده صورت گرفت، یادآور شد: طرح پلیس مدرسه در ۳۰۰ مدرسه موجود در کنار معابر احیا می شود.

وی با اشاره به ممنوعیت تردد کامیون ها و توقف ۸۰۰ کامیون در ۷۹ نقطه، گفت: در طول روز ۲۱ میلیون و ۱۰۰ هزار سفر و بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ تصادف در تهران ثبت می شود که از این تعداد ۲۰۰ مورد جرحی و فوتی است و ۲۲ درصد از تصادفات کشور را به خود اختصاص می دهد.

موسوی پور به تردد بیش از چهار میلیون و ۵۷۰ هزار موتور سیکلت اشاره کرد و افزود: روزانه ۹۰ هزار تخلف در تهران اعمال قانون می شود و بیش از یک سوم تخلفات کشور را به خود اختصاص می دهد.

وی با تأکید بر اینکه تردد انسان محور برای ما در اولویت است، گفت: به دنبال این هستیم که کمیته مشترکی را با شهرداری تهران تشکیل دهیم.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با اشاره به ساخت تراموا در پایتخت به عنوان یک اقدام مثبت، گفت: اگر تراموا تا وردآورد ادامه یابد و به خط مترو کرج برسد، جابجایی مسافران تسهیل خواهد شد.

وی با تأکید بر هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی در کنترل ترافیک، اعلام کرد: ما در محلات برخورد با تخلفات نداریم و بیشتر در معابر است و این توان وجود ندارد که پلیس در خیابان های فرعی و درجه دو مستقر شوند و باید به سمتی برویم که دوربین ها در محلات افزایش پیدا کند که این امکان وجود دارد و امیدواریم در سال آینده اتفاق خوبی در افزایش تعداد دوربین های پلاک خوان را شاهد باشیم.

موسوی پور با بیان اینکه پنج هزار و ۸۰۰ تقاطع و ۶ هزار و ۶۰۰ کیلومتر معابر شهری درجه یک داریم، اظهار کرد: تفاوت وجود دوربین کنترل سرعت با حضور نیروی پلیس این است که دوربین ها به اندازه چند تیم گشتی و در چهار شیفت خدمتی فعالیت می کنند.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با بیان اینکه ما از چند ماه قبل به فکر ترافیک مهرماه بودیم، یادآور شد: از هشتم مهر ماه برخورد با تخلفات حادثه ساز را با جدیت دنبال کردیم؛ این حوادث برای شهروندان خطرساز است و در برخی موارد افراد از محل حادثه می گریزند و خانواده هایی را با این تخلفات عزادار می کنند.

وی تأکید کرد: ۴۳ درصد سفر با موتورسیکلت در تهران برای کار، ۱۳ درصد برای تحصیل و ۱۰ درصد برای خرید انجام می شود.

موسوی پور با بیان اینکه معاینه فنی در محل در هنگام ثبت تخلفات ابطال می شود، تصریح کرد: این باعث می شود که شهروندان برای اینکه مرتکب تخلف نشوند، معاینه فنی را پیگیری کنند.

 وی با اشاره به انتظارات پلیس از مدیریت شهری تهران، یادآور شد: ارائه راهکارهای برون رفت از معضلات ترافیک، راهکارهای ایجاد و برقراری انضباط ترافیکی، راهکارهای ایمن سازی تردد عابران پیاده، راهکارهای ایمن سازی تردد موتور سواران و کاهش تصادفات و راهکارهای کاهش سرعت وسایل نقلیه از انتظارات پلیس از مدیریت شهری است.

موسوی پور همچنین تصریح کرد: رفع نواقص دسترسی در تقاطع های غیرهمسطح بزرگراهی، تأمین و خریداری تعداد ۲۵۰ دستگاه خودروی سواری، تأمین ۵۰ دستگاه خودروی جرثقیل، تأمین هزار دستگاه موتورسیکلت سنگین و درخواست تصویب متمم بودجه از دیگر درخواست های ما از شهرداری تهران است.

رئیس پلیس راهور تهران بزرگ در ادامه این جلسه در واکنش به پرسش های اعضای شورای شهر، گفت: وظیفه ماست که به دغدغه های اعضا رسیدگی کنیم اما به همراهی شورا نیاز داریم.

وی افزود: بنده سعی می کنم هر روز در جریان ترافیک تردد داشته باشم تا شاهد وضعیت باشم و تلاش ما این است که این نگاه در جریان باشد.

در ادامه صحن ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران درباره وضعیت ترافیکی و حمل و نقل شهر گفت: شهرداری تهران اولویت توسعه حمل و نقل عمومی را در دستور کار خود قرار داده است. موضوعی که از ابتدای این دوره ما تأکید می کردیم و باید از شهرداری تهران تشکر کنیم. امروز شهروندان شاهد افتتاح ٤ کیلومتر از بزرگراه شهید بروجردی و ٤ ایستگاه بزرگ مترو و بهره برادری ۸/۳۰ کیلومتر از خط ۶ و ۷ مترو بودند. قراردادهای خرید اتوبوس در حال انعقاد است و الحمدالله چشم‌انداز روشنی از توسعه حمل و نقل عمومی شاهدیم.

او با بیان اینکه تذکرش بر مبنای اصل یکصدم قانون اساسی است، تأکید کرد: در این اصل آمده که برای‌ پیشبرد سریع برنامه‌ های‌ اجتماعی‌، اقتصادی‌، عمرانی‌، بهداشتی‌، فرهنگی‌، آموزشی‌ و سایر امور رفاهی‌ از طریق‌ همکاری‌ مردم‌ با توجه‌ به‌ مقتضیات‌ محلی‌، اداره‌ امور هر روستا، بخش‌، شهر، شهرستان‌ یا استان‌ با نظارت‌ شورایی‌ به‌ نام‌ شورای‌ ده‌، بخش‌، شهر، شهرستان‌ یا استان‌ صورت‌ می‌گیرد که‌ اعضاء‌ آن‌ را مردم‌ همان‌ محل‌ انتخاب‌ می‌ کنند. 

وی افزود: در اصل ۱۲۴ نیز تصمیمات شورا برای استانداران، بخشداران و سایر مقامات الزامی است و باید اجرا کنند. ما در تهران در سرانه‌های بهداشت و درمان، آموزش و خدمات مالی به ویژه در مقیاس محلی از بسیاری از مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها محروم‌تر هستیم. درست است که آقای رییس جمهور چه در دوره قبل و چه در این دوره بیمارستان کودکان در منطقه ۱۹، که محله‌ای محروم است افتتاح کرد، اما مقیاس محلی نیست، مقیاس محلی یعنی درمانگاه‌ها و پلی‌کلینک‌ها. ما در محلاتمان واقعا درمانگاه نداریم و امکان دسترسی سریع به مراکز درمانی را در مقیاس محلی ندارند. یا در بحث دبستان و دوره اول و دوم دبیرستان نیز واقعاً کم داریم. بسیاری از ساختمان‌هایی که آموزش و پرورش به عنوان مدرسه استفاده می‌کرده، الان مالک پیدا شده و همه را خلع ید می‌کنند و جالب اینجاست که بعد خلع ید ساختمان ها می‌شود و تبدیل به یک مکان بی‌دفاع شهری می‌شود که بنده در گزارشات محله‌گردی بارها به آن اشاره کرده‌ام.

این عضو شورای شهر تهران گفت: مردم در مقیاس محلی می‌گویند بانک نه، حداقل یک خودپرداز داشته باشیم. یعنی بانک‌ها مسئولیت‌ اجتماعی‌شان را در حد یک خودپرداز هم انجام نمی‌دهند. بحث محله‌محوری و تمرکززدایی که سال‌هاست در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفته و خوشبختانه در همه دوره‌ها ادامه پیدا کرده است و الان هم در دستور کار ما است؛ تصمیم درستی است. من نمی‌دانم چرا نهادها و سازمان‌ها به محله‌محوری که در قانون اساسی به آن تصریح شده، فراموش می‌کنند. براساس قانون اساسی همه سازمان‌ها باید برنامه‌ریزی خدمت‌رسانی‌شان را در مقیاس محلی تنظیم کنند و اتفاقاً این وظیفه به شورا واگذار شده است. من از وزارت‌خانه‌ها و نهادها و سازمان‌ها خواهش می‌کنم که خدماتش را در سطح محلات گسترده کنند.

 مهدی بابایی هم در خصوص وضعیت ترافیکی شهر تهران با اشاره به وجود وانت بارها در سطح شهر گفت: مشکل عمده ای از سوی وانت‌هایی وجود دارد که سد معبر می‌کنند و ساماندهی آنها بر اساس قانون با شهرداری تهران است اما بسیاری از وانت بارها جدا از سد معبر ترافیک ایجاد می‌کنند. پلیس راهنمایی و رانندگی باید نسبت به توقیف آنها اقدام کند.

بابایی با بیان اینکه در برخی موارد وانت بارهای پستی در کنار خیابان به دریافت مرسوله و ارائه رسید؛ اقدام می کنند، افزود: این وانت بارها به بارانداز کالا و مغازه تبدیل شده اند که باید پلیس راهور باید برای نظم دهی به خیابان ها به این موضوع ورود کند.

میثم مظفر رئیس کمیته بودجه در واکنش به گزارش رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با بیان اینکه یکی از مشکلات پایتخت توقف خودروهای فاقد پلاک تهران در معابر است، یادآور شد: باید نسبت به اخذ مصوبات قانونی برای مقابله با چنین موضوعی اقدام شود.

وی افزود: اگر پلیس راهور بخواهد اقدام مؤثری برای عارضه های اجتماعی انجام دهد، باید مصوبات قانونی را از نهادهای قانون گذار دریافت کند. ما در کمیسیون برنامه و بودجه همواره نگاه حمایتی از پلیس داریم و امیدواریم این نگاه حمایتی دوسویه باشد.

سید احمد علوی رئیس کمیته گردشگری شورا نیز با بیان اینکه معضلات ترافیک روز به روز افزایش پیدا می کند، گفت: باید نصب دوربین ها با جدیت دنبال شود و حتی اگر لازم است در متمم بودجه نیز لخاظ شود.

وی ادامه داد: ما سعی کردیم معابر را برای خوردوها مناسب سازی کنیم و تا حدی نیز برای عابران، معابر را مناسب سازی کرده ایم اما تردد موتورسواران حادثه ساز است و باید این موضوع را پیگیری کرد.

علوی با بیان اینکه آموزش و فرهنگ سازی یکی از نکات مهم است، یادآور شد: ما در بخش آموزش های مجازی در دوران کرونا موفق نبودیم و حالا با فعالیت مدارس، می توان برنامه ریزی مناسبی برای آموزش انجام داد. حوزه آموزش شهرداری و راهنمایی و رانندگی در این راستا همراه شوند و ستاد سمن ها نیز آمادگی دارد که در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.

مهدی عباسی رئیس کمیسیون شهرسازی شورا در ادامه این جلسه با بیان اینکه تصادفات در زمان اوج ترافیک منجر به مسدود شدن معابر می شود، تصریح کرد: این تصادفات زمانی رخ می دهد که نیروهای پلیس درگیر بازگشایی ترافیک گلوگاه ها هستند و همین باعث می شود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه برای رسیدن به محل تصادف، زمان صرف شود.

وی ادامه داد: می توان با همکاری بیمه ها شرایطی را ایجاد کرد که در همان زمان خسارت تصادفات و تنظیم و ابلاغ کروکی را انجام داد و می توان بخشی از گره های ترافیکی را با چنین اقداماتی باز کرد.

عباسی با بیان اینکه در معابر اصلی چندان نمی توان با مداخلات انسانی اقدامی انجام داد، گفت: در معابر فرعی صنوف با سد معبر مزاحمت هایی را ایجاد و نیمی از یک خیابان را مسدود می کنند.

رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران تأکید کرد: مردم نیز نمی پذیرند که برای منفعت عده ای، آسیب ببینند؛ لذا تقاضای ما این است که ابلاغی به مراکز راهنمایی و رانندگی صورت بگیرد تا برخورد لازم را داشته باشند.

حبیب کاشانی خزانه دار شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه رفع معظل ترافیک اراده ملی می طلبد، تأکید کرد: باید فرهنگ سازی در این زمینه صورت بگیرد؛ خواسته پلیس از شهرداری در مهرماه منطقی نیست و تا زمانی که سفارشات اتوبوس و مترو به نتیجه برسد، باید فکری به حال ترافیک کرد و آموزش را جدی گرفت.

وی اضافه کرد: یکی از درخواست های ما از پلیس این است که خطوط ویژه ساماندهی شوند؛ چراکه در برخی موارد می بینیم خطوط ویژه حتی از خطوط عادی شلوغ تر هستند و باید اقداماتی از قبیل ساماندهی این خطوط انجام داد تا به مردم آرامش و آسایش بخشید.

در ادامه این جلسه سوده نجفی رئیس کمیته سلامت شورا با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی در مناطق، توقف طولانی مدت برخی خودروهاست، یادآور شد: این خودروها به فضاهایی برای بزهکاری اجتماعی تبدیل شده است.

وی افزود: معاینه فنی خودروها نیز از دیگر مسائل است که عدم توجه به آن منجر به خسارت خواهد شد؛ از سویی دیگر آلودگی هوا باعث ایجاد مشکلات جسمی برای مردم می شود.

نجفی با تأکید بر اینکه تکالیف قانون هوای پاک باید اجرایی شود، تصریح کرد: امروز در کل دنیا به مبحث فرهنگ سازی توجه ویژه صورت می گیرد و باید از سنین پایه و مدارس ابتدایی این اقدام را آغاز کرد.

در ادامه مهدی پیرهادی رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با بیان اینکه در برخی نقاط شهر دوربین ثبت تخلف وجود ندارد و یا آسیب دیده اند، یادآور شد: یکی دیگر از مشکلات این است که صاحبان برخی خودروها خارج از شهر تهران معاینه فنی انجام داده اند و بر اساس استانداردهای معاینه فنی در پایتخت نیست.

وی با بیان اینکه برخی مسئولان که از خطوط ویژه تردد می کنند، ترافیک را درک نمی کنند، تصریح کرد: اگر یک وزیر در ترافیک معطل می شد، زودتر تدبیری برای این موضوع می اندیشید. چرا باید در کشور تعدادی افراد خاص باشند و مجوز داشته باشند که در خطوطی خاص تردد کنند؟ ما به عنوان نماینده مردم از این موضوع گلایه مند هستیم و تقاضا می کنیم موضوع پیگیری شود. درخواست می کنیم جز خودروهای امدادی، دیگر خودروها در خطوط ویژه تردد نکنند.

پیرهادی با اشاره به تردد وسایل نقلیه آلاینده نیز گفت: خودروهایی وجود دارند که حجم آلایندگی آنها بسیار زیاد است و باید از تردد آنها خودداری کرد.

علیرضا نادعلی سخنگوی شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه پیشنهاد می کنیم تعدادی افسر جوان انتخاب و به کشورهایی که تجربیات موفقی در ترافیک دارند، اعزام شوند، خاطرنشان کرد: استفاده از تجربیات موفق سایر کشورها می تواند در رفع این مشکل اثرگذار باشد؛ چراکه راهنمایی و رانندگی در کشور ما نیاز به تحول دارد.