شرایط بی‌ثباتی نمی‌تواند ادامه یابد

به اعتقاد عباس آخوندی، رژیم اسرائیل مایل است که ایران را به نحوی درگیر یک جنگ کند اما خودش با ایران نجنگد و آمریکا یا کشورهای منطقه به نیابت از آن‌ها این کار را انجام دهند. او معتقد است اقتدار ایران و نبودن برنامه جنگ در دستور کار آمریکا دو علت عدم تحقق آرزوی رژیم اسرائیل است؛ اما در مقابل عباس عبدی معتقد است ما در وسط بازی هستیم و تازه شروع قضیه است و بنابراین نمی‌توان پرسید: چرا جنگ نشده است؟ او اعتقاد دارد این شرایط بی‌ثباتی نمی‌تواند تداوم داشته باشد و وقتی ایران در حال کم کردن تعهدات برجامی‌اش است یا باید توافق جدیدی رخ بدهد و یا درگیری پیش بیاید.

اهمیت حاکمیت قانون و مبارزه با فساد

حاکمیت قانون بخش دیگری از گفتگوی آخوندی و عبدی است. به نظر وزیر سابق دولت حسن روحانی وقتی حاکمیت قانون مخدوش می‌شود، انواع مفسده‌ها رخ می‌دهد و اگر مبارزه با فساد مبتنی بر سلیقه باشد، امکان پوستین وارونه پوشیدن هم خیلی فراوان است و به نظر او داستان مبارزه با فساد باید از حالت رفتاری خارج شود و با معیار شدن «حاکمیت قانون» اصلاح‌های ساختاری و نهادی انجام شود. عبدی هم در این بخش با نظر آخوندی هم‌نظر است و می‌گوید وقتی «حاکمیت قانون» نداریم، همین می‌شود که یک روز دستگاه قضایی باید متهم بشود به اینکه در مبارزه با فساد ناکارآمد است و حتی برخی از مقامات رده‌بالا هم در آن دست دارند و روز دیگر بگویند این آقا ذوالقرنین است و دارد فساد را مانند بولدوزر صاف می‌کند و جلو می‌رود.

نهاد انتخابات، کلید حل بحران

عبدی که خود را یک کنشگر می‌داند، می‌گوید نمی‌تواند تحلیل‌گری بی‌طرف باشد و عقیده دارد که حکومت باوجود نگاه‌های منفی و انتقاداتی که نسبت به آن وجود دارد همچنان از یک بنیه اجتماعی و مردمی قوی برخوردار است و مجبور است به آن‌ها پاسخ بدهد. او به آینده خوش‌بین است و به نظرش شرایط و زمینه‌های عبور از بحران وجود دارد. عبدی همچنین می‌گوید شاید حتی در انتخابات آینده بتوان به این زمینه‌ها عینیت بخشید و از بحران گریخت؛ اما به نظر عباس آخوندی همه بازیگران در حال طراحی گفتمانی برای انتخابات هستند، هم آن‌هایی که به برجام منتقدند و هم آن‌ها که شعار می‌دهند کار اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایان تمام شده است. او هم درباره آینده مثبت فکر می‌کند چون اعتقاد دارد که جریان اصلاح ملی و مبتنی بر حاکمیت قانون و ایده ایران حتی اگر در انتخابات هم ببازد، نمی‌میرد و امکان بازنده شدن و جریان سازی ملی را دارد. عبدی می‌گوید هر سیستمی باید یک نهاد فصل‌الخطابی داشته باشد و با اشاره به پیشنهاد رفراندوم درباره بحران برگزیت می‌گوید صرف‌نظر از اینکه انتخابات بتواند بحران را حل کند یا نه یک‌نهاد مهم حل اختلاف است و ما در شرایط معمولی فرصت گفتگو کردن را نداریم. به نظر عبدی سیستم دقیقاً متوجه است که نهاد انتخابات ممکن است عوارضی برایش داشته باشد ولی منافعش بیشتر از عوارض آن است و شاهد آن را چالش انتخابات سال ۸۸ برای کشور می‌داند که در طرف دیگر در سال‌های ۹۲ و ۹۶ همان نهاد انتخابات بیشترین منافع را نصیب کشور کرده است. به نظر عبدی تا نهاد انتخابات زنده است باید امیدوار بود.