از صلح حسن (ع) تا قیام حسین (ع)
نگاه تحلیلی و روشمند به واقعه عاشورا اگرچه قدمت زیادی ندارد و در ابتدای راه است، ولی آثار پرشماری در این زمینه تولید شده و با نظریات متعددی در تبیین ماجرای شهادت امام حسین(ع) مواجه هستیم.
دکتر سید صادق حقیقت عضو هیات علمی دانشگاه در گفت و گو با علی اشرف فتحی پژوهشگر و نویسنده در حوزه مطالعات شیعه به بررسی رویکردهای موجود در زمینه تحلیل حادثه کربلا پرداخته است.
دکتر حقیقت معتقد است که تحلیلهای موجود نمیتواند همه ابعاد این حادثه را پوشش داده و تبیین کند و برای درک کاملتر این حادثه بزرگ و تاریخساز باید از روش مورخان مدرن فرانسوی (Annales school) بهره گرفت. در این مکتب که از قرن بیستم ظهور کرده، اولا واقعه تاریخی را در طولانیمدت بررسی میکنند که در واقعه عاشورا ما باید زمینههای این واقعه را حتی از دوران قبل از ظهور اسلام مورد بررسی قرار دهیم. دوم آنکه باید ابعاد مختلف دینی، سیاسی، جامعهشناختی، روانشناختی، ژئوپولیتکی، جمعیتشناختی، اقتصادی و اجتماعی واقعه در کنار هم و در پیوند با یکدیگر مورد بررسی قرار گیرد.
این صاحبنظر برجسته دانش سیاسی بر این باور است که اکتفا به دو منظر دینی و سیاسی نمیتواند ما را به درک و نگاه جامعی از حادثه کربلا برساند و تاریخنگاری سنتی از این منظر دچار کاستیهای جدی است.
وی همچنین گفت که حتی میتوان بصیرتهایی از مورخان پستمدرن برای تبیین کاملتر واقعه عاشورا استنباط کرد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اولین دیدار ویتکاف پس از مذاکره با ایران
-
هشدار به مالکان کارت سوخت؛ جریمه سنگین در انتظار متخلفان
-
خنجر توافق در پشت تلآویو؛ چرا ترامپ زحمت مشورت با بیبی را هم به خود نمیدهد؟
-
قیمت طلا اوج گرفت؛ بازار جهانی زیر فشار تعرفههای آمریکا
-
پزشکیان: مردم ارزش برق رایگان را نمیدانند/ گرمایش و سرمایش خانهها نباید از گاز تامین شود
-
از میدان نبرد اوکراین تا آسمان آلمان؛ چرا برلین به پهپادهای کامیکازه روی آورد؟
-
اختلاف بر سر غنیسازی در مذاکرات رم؛ تهران حاضر به عقبنشینی نیست
-
حذف کارت سوخت وارد فاز اجرایی شد
-
سیگنال طلای جهانی و تتر به بازار طلا و سکه