به گزارش اکوایران، وزیر خارجه عمان اعلام کرد، آمریکا و ایران به نهایی کردن توافق بر سر مبادله زندانیان نزدیک هستند.

سید بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان به المانیتور گفته که دو طرف در حال بررسی جزئیات توافق برای آزادی زندانیان هستند.

البوسعیدی، در این مصاحبه گفت که وی «جدی بودن» را از سوی واشنگتن و تهران احساس می‌کند، زیرا مذاکره‌کنندگان آن‌ها تلاش می‌کنند تا توافق هسته‌ای 2015 را نجات دهند. هجده ماه مذاکرات متوالی در سپتامبر گذشته شکست خورد. مقامات آمریکایی ادعا می‌کنند ایران خواسته‌های جدیدی را مطرح کرد که فراتر از محدوده توافق اولیه بود.

 سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز ایرانی-آمریکایی‌هایی هستند که به اتهام جاسوسی در زندان اوین زندانی هستند. تحلیل‌گران می گویند که دولت بایدن بعید است بدون اطمینان از آزادی آن‌ها، به توافق هسته‌ای  با ایران دست یابد.

به عنوان بخشی از یک توافق، ایران به دنبال آزادسازی میلیاردها دلار از دارایی های خود است که در بانک‌های کره جنوبی به دلیل تحریم‌های آمریکا مسدود شده‌اند. یک مکانیسم پیشنهادی به ایران اجازه می‌دهد تا فقط برای اهداف بشردوستانه به این بودجه دسترسی داشته باشد. طرف‌های ثالث از جمله عمان، قطر و بریتانیا در مقاطع مختلف نقشی در تسهیل این بحث‌ها ایفا کرده‌اند.

البوسعیدی درباره توافق احتمالی بر سر زندانیان گفت: «می‌توانم بگویم که چنین توافقی] نزدیک است و تنها مسائل فنی آن باقی مانده است».

او درباره وجوه مسدود شده گفت: «آنها باید چارچوبی داشته باشند که چگونه باید این کار را سازماندهی کرد. من فکر می کنم آنها دارند این چیزها را بررسی می‌کنند».

به گفته چندین منبع آگاه از این تلاش، عمان که به عنوان کانال غیررسمی برای توافق هسته‌ای 2015 عمل می‌کرد، اخیراً محلی برای گفتگوهای غیرمستقیم بین مقامات آمریکایی و ایرانی بوده است. روز دوشنبه، وزارت امور خارجه ایران گزارش‌هایی مبنی بر میزبانی مسقط از این مذاکرات را تایید کرد و گفت که این مذاکرات «محرمانه نبوده است».

البوسعیدی دخالت عمان را تایید نکرد، اما گفت که کشورش «با حسن نیت خود را برای کمک به هر دو طرف، چه در اینجا و چه در هر جای دیگر، پیشنهاد کرده است».

سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده به المانیتور گفته که دولت بایدن از طریق کانال‌های منطقه‌ای «هم‌زمان از ایران می‌خواهد پس از چندین ماه تحولات منفی، مسیر کاهش تنش را در پیش بگیرد».

آزادی زندانیان یکی از این اقدامات خواهد بود. علی واعظ، کارشناس ایران در گروه بین‌المللی بحران که مذاکرات را از نزدیک دنبال می‌کند، گفت که ارتباط واضحی بین مذاکرات بازداشت‌شدگان و زمینه وسیع‌تری وجود دارد که در آن توافق می‌تواند اتفاق بیفتد. واعظ گفت که دو طرف در ماه مارس به یک توافق محدود نزدیک شده بودند، اما این مذاکرات برای چند هفته پس از حملات پرسنل آمریکایی در سوریه که منجر به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی شد، از مسیر خارج شد. واعظ گفت: «عمانی‌ها تلاش می‌کنند به آمریکا و ایران کمک کنند تا با مبادله زندانیان نشان دهند که شرایط به اندازه گذشته متشنج و بی‌ثبات نیست».

یک دیپلمات اروپایی آشنا به مذاکرات نیز گفت که توافق زندانیان نزدیک است. سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد گفت: «این دور تبادل زندانیان بیش از دو سال است که در دستور کار قرار دارد و اکنون بیش از هر زمان دیگری به دستیابی به توافق نزدیک‌تر شده‌ایم».

از جمله فعالیت‌های دیپلماتیک در هفته های اخیر در این راستا، دیدار روز دوشنبه در ابوظبی بین علی باقری خان، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران و مدیران سیاسی امضاکنندگان اروپایی توافق هسته‌‌ای بود. سلطان هیثم بن طارق السعید عمان نیز در اواخر ماه می، اندکی پس از آنکه تهران، امدادگر بلژیکی، اولیویه واندکاستیل را در مبادله زندانیان با تسهیل مسقط آزاد کرد، از پایتخت ایران دیدن کرد. چند روز پس از سفر سلطان، ایران یک زندانی دانمارکی و دو زندانی اتریشی را در توافقی که عمان به آن کمک کرده بود، آزاد کرد.

در تلاشی برای تنش‌زدایی، ایالات متحده هفته گذشته دسترسی ایران به حدود 2.7 میلیارد دلار بدهی گاز و برق عراق را تأیید کرد. وزارت امور خارجه آمریکا این تصمیم را به عنوان یک مجوز معمول «برای معاملات بشردوستانه و سایر معاملات غیرقابل تحریم» کم اهمیت جلوه داد.

البوسعیدی روز چهارشنبه گفت که فضای مثبتی پیرامون موضوع هسته‌ای وجود دارد و افزود که مسقط معتقد است که مقامات ایران برای دستیابی به توافق جدی هستند. او گفت: «تا زمانی که طرف مقابل نیز با حسن نیت متقابل باشد، آنها مایل به انجام این کار هستند».