به گزارش اکوایران، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در نشست مطبوعاتی هفتگی روز دوشنبه خود به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داد.

سفر رئیسی به چین

بنا بر گزارش اقتصادنیوز، ناصر کنعانی، سخنگوی‌ وزارت امور خارجه در این نشست درباره سفر ابراهیم رئیسی به چین تصریح گفت: موضوعات مهم و مورد توجه دو کشور درحوزه های سیاسی، اقتصادی فرهنگی و غیره مورد تبادل نظر است. نفس انجام سفر از منظر سیاسی وجود فضای مناسب سیاسی در مناسبات دو کشور و عالی ترین اراده سیاسی نزد رهبران دو کشور برای گسترش مناسبات با تاکید برمنافع مشترک حایز اهمیت ویژه است.

کنعانی گفت: این سفر در حوزه اقتصادی هم زمینه هایی را فراهم می‌کند که اولویت دو کشور است و دو کشور ظرفیت خوبی برای این همکاری دارند. ما برنامه جامع همکاری های بلندمدت دو کشور را پیش از این امضا کردیم و این سفر می‌تواند جهش مناسبی را در اجرایی کردن برنامه های پیش بینی شده در این برنامه جامع ایجاد کند. این برنامه نقشه راهی است که مسیر بلند مدت همکاری ها را ترسیم کرده و توافق های خوبی هم آماده شده و اسنادی در این سفر امضا می شود. برنامه جامع همکاری های دو کشور تا این مرحله نتایج خوب‌ و ملموسی در حوزه تجاری و اقتصادی با وجود تحریم های آمریکا داشته است.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۴ میلیارد دلار صادرات به چین داشتیم که نسبت به سال۹۹ حدود ۵۸ درصد رشد داشته است. عموما در سال ۱۴۰۰ ما ۴۳ درصد شاهد رشد مناسبات اقتصادی با چین بودیم و چین مقصد اول تجاری ایران بوده است. در سال گذشته هفت سند با ماهیت اقتصادی و صنعتی و معدنی امضا کردیم و امیدواریم با این سفر شاهد برداشتن گام های بلندتری به جلو در مسیر تامین منافع مشترک دو کشور در حوزه های مختلف باشیم.

تبادل زندانیان

وی‌ درباره تبادل زندانیان با آمریکایی‌ها گفت: آقای وزیر نکاتی که در حوزه رسانه قابل طرح بود گفتند. ما گفتیم برای تبادل زندانیان به طور غیرمشروط و بدون گره زدن آن به موضوعات دیگر آمادگی داریم و حسن نیت خود را با آزاد کردن یک زندانی دو تابعیتی با نگاه به وضعیت وی ثابت کردیم. متاسفانه ما اقدام متقابل و تشویق کننده ای شاهد نبودیم. موضع ما واضح است امیدواریم دولت آمریکا با همین نگرش انسانی گام عملی برای اجرای این توافق بردارد.

کنفرانس مونیخ

کنعانی در واکنش به دعوت نشدن ایران به کنفرانس مونیخ اظهارکرد: اگر هدف از برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ کمک به تعمیق امنیت در حوزه منطقه ای و جهانی است اقداماتی از جمله دعوت نکردن از برخی کشورها رویکردی گزینشی با انگیزه های سیاسی است و نشان دهنده تداوم رویکرد اشتباه در ارتباط با تحولات جمهوری اسلامی ایران و نقض غرض است. این اقدام مغایر با اصل بی طرفی به ویژه در رابطه با کشوری که نقش مهم و تعیین کننده در حوزه امنیت بین الملل و منطقه دارد، می‌باشد.

مذاکرات رابرت مالی و عراق

کنعانی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره مذاکراتی که وزیر خارجه کشورمان اخیرا با فواد حسین وزیر خارجه عراق داشتند و نیز در ادامه شاهد مذاکرات رابرت مالی با فواد حسین بودیم در پاسخ به این که آیا این رایزنی ها در چارچوب احیای برجام است؟ گفت: سیاست رسمی‌ و اعلامی و عملی ایران التزام به مسیر و میز مذاکره برای بازگشت همه طرف ها به برجام با اولویت مورد نظر ایرانی یعنی رفع همه تحریم های ظالمانه است. ما در این چارچوب در مسیر مذاکرات حرکت کردیم و آن چه مربوط به ما بود با حسن نیت انجام شد. امیدواریم طرف های مقابل مشخصا دولت آمریکا هم در اجرای عملی انچه اعلام می کنند یعنی بازگشت به مذاکرات حسن نیت خود را نشان دهند و به اجرای توافق برگردند. ما رابطه مستقیمی با دولت آمریکا نداریم اما از همه ظرفیت های دیپلماتیک برای تحقق منافع ملی به ویژه در مذاکرات رفع تحریم ها استفاده می کنیم. دولت هایی با حسن نیت در این رابطه، پیش از این ایفای نقش کردند و دولت هایی هم الان سعی دارند با ظرفیتی که در مناسبات با دو طرف موضوع دارند ایفای نقش کنند و ما از این تلاش ها استقبال کرده و می‌کنیم و اکر دولت عراق مایل به این نقش‌آفرینی است با اهتمام جدی نگاه می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات مقامات فرانسوی گفت: اظهارات فرافکنانه تاثیری در روند حل و فصل مسایل و مشکلات و سوءتفاهم ها میان ایران و طرف های اروپایی ندارد به عبارتی طرح موضوعات انحرافی برای عدم تمرکز بر موضوعات اساسی است. فعالیت های موشکی ایران دفاعی است و مبتنی بر حقوق قانونی و عرف و موازین بین المللی است و ارتباطی با موضوعاتی که طرف های غربی در ارتباط با مذاکرات رفع تحریم ها مطرح می‌کنند نداشته و نخواهد داشت.

وی درباره آخرین تحولات مذاکرات ایران و عربستان و دعوت فواد حسین از امیرعبداللهیان به بغداد با تاکید بر نگاه ایران بر مسیر دیپلماسی برای باز گرداندن روابط تهران و ریاض به ریل طبیعی خود تصریح کرد: با نگاه مشترک دو کشور برای اهتمام به مسیر سیاسی از نقش دولت عراق در این رابطه استقبال شده بود و پنج دور مذاکره هم انجام شده بود. در تکمیل روند گذشته به نقش عراق احترام می گذاریم و از اقدام مثبت دولت این کشور در این رابطه استقبال می‌کنیم و امیدواریم در چارچوب این نگاه مشترک شاهد پیشرفت در مسیر مذاکرات دو کشور ایران و عربستان باشیم.

رزمایش مشترک اسرائیل و آمریکا

وی در پاسخ به اینکه در سوم بهمن رژیم اسراییل با آمریکا رزمایش مشترک برگزار کردند و سه روز بعد شاهد حملات ریزپرنده ها به کارگاه دفاعی ایران بودیم و امروز یک رزمایش مشترک دیگری از سوی اسراییل و آمریکا در حال انجام است واکنش ایران به این اقدامات چیست؟ تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با تهدیدات و طرف های تهدید کننده با قاطعیت و جدیت برخورد می‌کند. اگر اثبات شود طرفی یا رژیمی درباره امنیت ایران اقدام نابخردانه انجام داده، ایران با جدیت و قاطعیت برخورد کرده و می‌کند و این را اثبات هم کرده است و حتما دست متجاوز را قطع خواهد کرد.وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی جدیت ایران را در پاسخ به اقدامات ضد امنیتی و تحاوزکارانه بارها دریافت کرده است.

کنعانی خاطرنشان کرد: درباره اقداماتی که رژیم صهیونیستی درکنار دولت آمریکا در منطقه انجام می دهد ما ادبیات روشنی داریم و هرگونه اقدام ضد امنیتی از سوی رژیم آمریکا اگر با حمایت دولت آمریکا انجام شود، دولت آمریکا مسئولیت دارد و هرگونه اقدام رژیم صهیونیستی علیه ایران، از آنجایی که آمریکا متحد و حامی این رژیم است باید پاسخگو باشد. وی تاکید کرد: هر گونه اقدام از هر منشائی علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران با قاطعیت پاسخ داده می شود و اگر این اقدامات از سوی‌ کشوری ‌کمک شود باز هم ایران در برخورد با طرف های کمک کننده تعللی به خود راه نمی دهد.

تعطیلی اینستکس 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تعطیلی اینستکس گفت: این مساله بخشی از عدم التزام دولت های اروپایی به تعهدشان در مسیر جبران خروج غیرقانونی و یک جانبه آمریکا از برجام بود و روشن شد که عملا اقدام لازم را انجام ندادند.

برنامه موشکی

سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه که خواستار اقدام جهانی علیه برنامه موشکی ایران شده است، گفت: فرافکنی‌ها را مردود می‌دانیم این گونه اظهارات و اظهارنظرهای فرافکنانه تاثیری در روند حل و فصل مسائل و اختلاف نظرها و سوءتفاهم‌ها بین ایران و طرف‌های اروپایی ندارد.

کنعانی ادامه داد: طرح موضوعات انحرافی برای عدم تمرکز بر موضوعات اساسی است. فعالیت‌های موشکی ایران دفاعی و مبتنی بر حقوق قانونی ایران و عرف و موازین و مقررات بین‌المللی است و ارتباطی با موضوعاتی که احیانا طرف‌های غربی به ویژه در موضوعات مربوط به مذاکرات احیای برجام بیان می‌کنند، ندارد