به گزارش اکو ایران ،صدور پروانه ساختمانی در تهران طی چهار سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است . مدیران کنونی شهر تهران بی انگیزگی سازندگان را ناشی ازدستورالعمل هایی که روند صدور پروانه را طولانی کرده می دانند . به گفته مهدی چمران،درکشورآمارصدورپروانه 10 تا ۱۵ درصد کاهش یافته اما در تهران در یک فرایند ۵،۶ ساله حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته که این نشان می دهد این کاهش صدور در تهران دو سه برابر متوسط کشوری است.

او درجریان جلسه امروز شورای شهر تهران که  معاون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران  هم در صحن شورا حضور داشت گفت که رکودی در شهر تهران در دوران چهارساله گذشته به وجود آمد که این رکود هنوز ادامه دارد.

چمران گفت: می دانم که رکود خیلی سریع شکل می گیرد اما از بین بردن آن خیلی سخت و زمانبر است. اما الان چند ماه است شروع به کار کردیم و انتظار داشتیم در این زمینه شهرداران مناطق ما فعال شوند. شهرداران مناطق فکر نکنند که یک خزانه ای وجود دارد و دست می کنند در این خزانه غیب و هرچقدر که بخواهند پول در می آید. خزانه را خودشان باید پر کنند. انتظار ما این است که واقعا تلاش کنند و وظایف خود را در تامین منابع انجام دهند.

او با تاکید بر اینکه نمی خواهیم کاری خلاف قانون و فراتر از طرح جامع انجام شود گفت: از همه مهمتر معاون شهرسازی است و مواردی را که می شود اصلاح کرد. اما بعضی چیزها وجود دارد که می توان به نفع مردم آنها را اصلاح کرد تا مشکلات مردم حل شود و نه تنها آسیبی به جایی نمی رساند بلکه به نفع شهر هم هست.

رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه هنوز چیزی از معاونت شهرسازی ندیدیم گفت: انتظار داریم در این زمینه اقدام کنند و نمی دانم کی می خواهند معجزه کنند. اما باید معاونت شهرسازی در این زمینه بجنبد و تلاش کند. من از آقای فروزنده و زاکانی خواهشم این است که اگر خودشان رویشان نمی شود به مناطق بگویند مدیران را جمع کنند و ما به آنها بگوییم. اینگونه نمی شود درآمد کسب کرد. باید تلاش کنند و کار کنند و راه های ابتکاری به دست آوردند و درآمد حلال کسب کنند.

او تاکید کرد که برای انجام پروژه ها به منابع مالی نیاز داریم و گفت: علاوه بر اینکه انتظار داریم قوانین مو به مو انجام شود اما قفل و بست های بیجایی که گاهی به دست و پای مردم زده می شود برداشته شود تا مردم بتوانند راحت تر کار کنند.

حمیدرضا صارمی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران  در واکنش به صحبت های چمران گفت: در بررسی های که انجام دادیم در کشور آمار صدور پروانه ده تا ۱۵ درصد کاهش یافته اما در تهران در یک فرایند ۵,۶ ساله حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته که این نشان می دهد این کاهش صدور در تهران دو سه برابر متوسط کشوری است.

معاون شهردار تهران افزود: چهار لایحه دست کمیسیون معماری است که این هفته رسیدگی می شود. سه لایحه نیز در راه است. درخصوص کاهش صدور پروانه از حدود ۱۱۴ نودی که وجود دارد تا هفته آینده حدود۶ مورد حذف می شود.

صارمی گفت: در یکی دو هفته گذشته آمار صدور پروانه رو به افزایش است.‌ متاسفانه رعایت ضوابط به گونه ای شکل گرفته است که امروز که می خواهیم حرکت کنیم به عنوان تخلف محسوب می شود.

معاون شهردار تهران افزود: یعنی اینکه در کل شهر مقرراتی را حاکم کنیم. در بخشی از شهر بیش از سه طبقه نمی‌شود ساخت و ساز کرد. سه طبقه توجیه فنی و اقتصادی و اجتماعی ندارد. بلندمرتبه سازی را هر روز سخت تر می کنند و هر مصوبه ای در شورای عالی می رود راجع به همه موارد حرف می زند.

صارمی اضافه کرد: ده ها پرونده علیه معاونین شهرسازی در محاکم شکل گرفته است و اختیاراتی که مناطق داشتند به طور کامل حذف شده و نیاز است که اینها با تدبیر باز شود.‌

با پشتیبانی شورت که به آنها اعتقاد داریم انشالله طی یکی دو ماه آینده فرایند صعودی خواهد بود.

چمران در واکنش گفت: ما مصوبه ای داشتیم برای کاسته شدن از مدت زمان صدور پروانه فرصت داده شده بود و معاونت شهرسازی باید باید در این زمینه لایحه ای بیارود که از سه ماه گذشته و هنوز لایحه نیامده است.

او ادامه داد: واقعا نگرانیم چرا که چند پروانه بیشتر گرفتن زیاد خوشحالتان نکند و این طبیعی است و هرساله در این بازه زمانی رخ می دهد و این را اشتباه نگیرید و زیاد خوشحال نشوید. باید کارهایی فراتر از این انجام دهیم. در چهار سال گذشته هر سال از صدور پروانه ها کاسته شده و اینها روی هم انباشته شده است و اگر درآمدی هست به این دلیل است که عوارض را بالا بردند. وگرنه میزان صدور پروانه در شهر تهران که اینهمه بافت فرسوده دارد افت کرده است.

حمیدرضا صارمی درحاشیه جلشه شورای شهر تهران هم گفته که  امسال سال تولید، مانع زدایی و پشتیبانی‌هاست، اما دوستان قبل از ما قفل‌های زیادی را به عناوین مختلفی مانند ضابطه و مقررات ایجاد کردند و عملا سازنده‌ها تمایلی برای ساخت‌وساز در شهر تهران ندارند.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه فرایندهای پیچیده و گسترده و غیرضرور در رابطه با صدور پروانه‌ها ایجاد شده است، افزود: فرایند صدور پروانه در تهران حدود یک سال است اما بررسی صدها پرونده در مناطق جنوبی شهر که مساحت آنها کمتر است و باید پروانه‌های آن زودتر صادر شود، نشان می‌دهد صدور پروانه در بخشی که قرار است ساخت‌وساز انبوه شود، بالای دو تا سه سال طول می‌کشد و عملا کسی نمی‌تواند منابع بیاورد، بنابراین این فرایند طولانی سرمایه‌گذاری را توجیه‌پذیر نمی‌کند.

صارمی با اشاره به اینکه بازنگری در این موضوع به دلیل تداخل فرایندها انجام نشده است، عنوان کرد: سال‌هاست که بحث مدیریت واحد و یکپارچه شهری مطرح و فریاد زده می‌شود اما برای هر مصوبه‌ای باید یک تا دو سال در پیچ و خم‌های فرایند شورای عالی معماری و شهرسازی حرکت کنیم و عملا راه را سخت و ناهموار کرده‌اند، البته این بازنگری حتما اتفاق خواهد افتاد و با حمایت‌های شورا و تاکیدات شهردار موانع را برمی‌داریم، اما باید به گونه‌ای حرکت کنیم که متهم نشویم.

او ادامه داد: انواع و اقسام فشارها از طرف برخی وارد می‌شود که مثلا می‌خواهند در شهر بلندمرتبه سازی شود، در حالی که اساسا چنین موضوعی وجود ندارد. هرگونه ساخت‌وساز در تهران تابع ضوابط خاص خودش است، اما باید این ضوابط به گونه‌ای باشد که ورود مردم را تسهیل کند.

محمد سالاری عضو شورای پنجم شهر تهران در واکنش به سخنان معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران‌ در خصوص قفل شدن ساخت و ساز در دوره گذشته، در توئیتر خود نوشت:معاون ‎شهرسازی شهرداری تهران امروز هم تکرار کردند: ‎مدیران شهری گذشته بر ساخت و ساز قفل زده اند و در سال رونق تولید باید باز کنیم.برادر؛ شورا و شهرداری گذشته بر ساخت و ساز غیر قانونی و خلاف ضابطه قفل زده.باز کردن این ‎قفل یعنی ‎فساد، ‎رانت و ‎امضای طلایی وبا رونق تولید متفاوت است.