تغییرات مدیریتی در شهرداری تهران ادامه دارد. دو مدیر هفته گذشته تغییر کرده اند و لیست مدیران تازه نیز در کانال های خبری منتشر می شود . اعضای شورای شهر تهران بی خبر از تغییرات نیستند اما ترجیح می دهند درخصوص آن سکوت کنند .

مهدی چمران رییس شورای شهر تهران  درخصوص انتصابات جدید شهرداری تهران می گوید شورا اساسا نباید دخالتی در انتصابات شهرداری داشته باشد و ما نیز به همین شکل عمل خواهیم کرد.شما هم(خبرنگاران ) ما را وارد این موضوعات نکنید . البته  ما به شهردار تهران مشورت و مشاوره می‌دهیم و این کار نیز توسط تمام اعضا انجام می‌شود و هر جا که صلاح باشد این مشاوره‌ها ارائه می‌شود.

رئیس شورای شهر تهران همچنین در ارتباط با احکام یک ساله مدیران شهرداری گفت: این به معنای این نیست که شهردار تهران بخواهد همه مدیران شهری را تغییر بدهد. البته عملکرد آنها در یک سال گذشته مورد بررسی قرار می‌گیرد و نهایتا در این خصوص تصمیم‌گیری می‌شود.

اما  جعفر تشکری هاشمی نسبت به تغییرات زودهنگام در شهرداری انتقاد دارد . او در صحن شورای شهر تهران در تذکری گفت که : این طبیعی است که یک مدیر ارشد تلاش کند تا با انتصاب مدیران مورد نظر به اهداف پیش‌بینی شده خود برسد و در این راستا، از افرادی استفاده کند که هدف‌های سازمانی و مأموریت‌های محوله را به نحو شایسته‌ای انجام داده و تحقق می‌بخشند اما شاهدیم این اتفاق در شهرداری تهران تبدیل به قاعده ای شده که مدیران در رفت و آمد باشند و سال به سال تغییر کنند.

وی با انتقاد از عمر یک‌ ساله و کمتر از یک سال مدیریت‌ها در شهرداری تهران گفت: عمر مدیریت اگر کمتر از یک سال باشد، مدیر نه آن‌قدر فرصت برای کار کردن دارد که بتواند اقدامات اثرگذاری باقی بگذارد و نه آن‌قدر کار برای مردم، ناچیز و کم‌ارزش است که در انتصابات از عنصر آزمون و خطا استفاده کنیم.

تشکری هاشمی با اشاره به موضوع مدیریت تخصصی در شرکت بهره‌برداری مترو و سازمان بهشت زهرا (س) که مدیران آنها به تازگی و به طور ناگهانی تغییر کردند، اظهار کرد: یک مدیر از زمان آغاز به کار خود نیاز به زمان دارد تا با کاری که به او سپرده شده و محیط کارش آشنا شود، با تیم تخصصی و همکارنش ارتباط بگیرد و اشکالات و ایرادات در مجموعه تحت مدیریت خود را شناسایی و برطرف کند.

وی با بیان اینکه مدیر مجموعه‌ای که در مدت زمان کمتر از یک سال تغییر می‌کند، اگر کسی غیر از مدیران و کارشناسان با تجربه آن مجموعه در جایگاه مذکور منصوب شوند، بی‌شک فرصت‌سوزی رخ می‌دهد، تصریح کرد: همانقدر که ثبات مدیریتی می‌تواند به مدیران در تحقق برنامه‌های‌شان کمک کند، تزلزل در مدیریت، آسیب و لطمه جدی به کار می‌زند.

تشکری هاشمی با انتقاد از انتصابات متزلزل در شهرداری تهران بیان کرد: آقایان هوشیار فقط 6 ماه هدایت 7 و نیم ماه ، جعفری یک ماه و ده روز، شایسته اصل 9 ماه، غضنفری 11 ماه و خسروی 7 ماه مدیر بودند و دوران کوتاه مدیریت‌ها جز ضرر و زیان به شهر و شهرداری، هیچ دستاورد دیگری ندارد و امیدوارم در انتصابات، ضمن توجه به جوانان و توانایی آنها، شاهد تغییرات مکرر نباشیم و مراقب باشیم تا جوان‌گرایی مدیران به جوانمرگی مدیریتی تبدیل نشود.

وی همچنین ادامه داد: انتصابات باید با اساس‌نامه سازمان‌ها و شرکت‌ها منطبق باشد و مدیران جدید از شرایط احراز برخوردار باشند.

رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای ششم تهران با طرح این سؤال که چرا همچنان بعد از گذشت یک سال از مدت زمان آغاز به کار دور جدید مدیریت شهری، شاهد تخطی از اساسنامه سازمان‌ها و شرکت‌ها در روند انتصابات هستیم؟ خاطرنشان کرد: بدون تردید، چرخه موجود در فرآیند انتصابات باید مورد بازنگری قرار گرفته و نقایص آن برطرف شود.

مهدی چمران هم در واکنش به این تذکر یادآور شد که هر مدیری که می آید مدیران زیر مجموعه خود را تغییر ندهد این رویکرد غلطی است که در مترو هم چنین اتفاقی افتاد و نتایج اش را دیدیم . این شرایط و تغییرات از چشم شورا دور نمی ماند و باعث بهم ریختگی مجموعه ها و نارضایتی کارکنان باسابقه و قدیمی می شود .