به گزارش اکوایران دلار آمریکا برای سال‌های متمادی نقش بزرگی در بازارهای جهانی ایفا کرده است. حتی در شرایطی که سهم اقتصاد آمریکا از تولید جهانی ظرف 2 دهه اخیر رو به کاهش گذاشت نیز، همچنان دلار آمریکا حرف اول را در اقتصاد جهانی می‌زد.  

اگرچه همچنان دلار آمریکا حرف اول را در تجارت جهانی، انتشار اوارق قرضه، وام‌دهی بین‌المللی و بازپرداخت بدهی می‌زند؛ اما بانک‌های مرکزی دنیا میزان ذخیره دلار را کاهش داده‌اند. 

کاهش سهم دلار در ذخایر ارزی

بر اساس داده‌های ترکیب ارزی ذخایر ارزی رسمی صندوق بین‌المللی پول، سهم دلار از ذخایر ارزی جهانی در سه ماهه پایانی سال گذشته به کمتر از 59 درصد رسید این رقم کمترین میزان ذخیره دلار ظرف 2 دهه اخیر بود.

در نمونه‌ای از تغییر در ترکیب ذخایر ارزی، بانک اسراییل اخیرا استراتژی جدیدی را برای بیش از 200 میلیارد دلار ذخایر خود رونمایی کرده است؛ این کشور از ابتدای سال جاری، سهم دلار آمریکا را در پرتفوی ذخایر ارزی خود کاهش داده و بر سهم دلار استرالیا، دلار کانادا، یوان چین و ین ژاپن افزوده است.

COTW-dollar-dominance-blog

ارزهای غیرسنتی قوی می‌شوند

با توجه به داده‌های اخیر صندوق بین‌المللی پول، نقش کاهش یافته دلار آمریکا با افزایش سهام سایر ارزهای ذخیره سنتی مانند یورو، ین و پوند مطابقت ندارد؛ درواقع کاهش دلار آمریکا با ارزهای سنتی همچون یورو، ین و پوند تراز نشده است. در این شرایط یوآن چین از جمله مهم‌ترین ارزهایی است که توانسته بر سهم خود در ذخایر ارزی بانک‌های مرکزی جهانی بیفزاید. دلار استرالیا و کاندا و کرون سوئد و وون کره جنوبی از دیگر ارزهایی هستند که توانسته‌اند بر سهم خود در سبد پرتفوی ارزی بانک‌های مرکزی جهانی اضافه کنند.

ارزهای ذخیره غیرسنتی توسط کشورهایی صادر می‌شوند که کشورهای صادرکننده آن دارای حساب‌های سرمایه باز و سابقه سیاست‌های سالم و پایدار هستند. ویژگی‌های مهم ناشران ارز ذخیره‌ای نه تنها وزن اقتصادی و عمق مالی، بلکه سیاست‌های شفاف و قابل پیش‌بینی است؛ به عبارت دیگر، ثبات اقتصاد و تصمیمات سیاسی باعث پذیرش بین‌المللی این ارزها شده است.

البته قضیه در ارز یوآن تا حدی متفاوت است. سهم بالای چین در مبادلات تجاری کالایی در دنیا باعث شده تا کشورهای مختلف به استفاده از این ارز روی آورند. تحریم‌ها و محدودیت‌های تجاری وضع شده از سوی آمریکا بر مبادلات تجاری چین ظرف سال‌های اخیر نیز انگیزه‌ای در چینی‌ها به وجود آورد تا برای افزایش سهم یوآن در مبادلات تجاری جهانی تلاش کنند.

روسیه بزرگترین دارنده یوآن

داده‌های جمع‌آوری شده توسط صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد که تا پایان سال گذشته روسیه بیشترین سهم را از ذخایر یوآن دنیا در اختیار داشت. برزیل و سوئد، مکزیک و اسرائیل در رتبه بعدی ذخایر یوآن دنیا قرار داشتند.

STA-RMB-Chart-Blog-Final--1200x602