به گزارش اکوایران، ریسک‌های سیاسی چند وقتی است جلوتر از اثرگذاری پارامترهای اقتصادی فرمان بازار ارز را در دست گرفته و بازار ارز را هدایت می‌کند. به نظر می‌رسد اتحادیه اروپا شمشیر را از رو بسته است و در چنین شرایطی افزایش تنش‌ها میان ایران و اروپا برایش ایجاد نگرانی نمی‌کند.

اورسلا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا روز سه‌شنبه اعلام کرد که از قرار گرفتن نام سپاه به عنوان نهاد تروریستی استقبال می‌کند. در ادامه، فضای رسانه‌ای که روز قبل علیه ایران در خبرگزاری‌های خارجی وجود داشت، احتمال انجام اقداماتی علیه جمهوری اسلامی ایران در پارلمان اروپا را تقویت کرد و در نهایت روز چهارشنبه متمم پیشنهادی شناسایی سپاه پاسداران به عنوان سازمانی تروریستی در پارلمان اروپا با اکثریت آرا به تصویب رسید.

نخستین‌بار ترامپ این اقدام را انجام داد و آن زمان با مخالفت ایران و البته کشورهای اروپایی مواجه شد؛ ولی به نظر می‌رسد همانطور که خود آمریکایی‌ها هم اعلام کرده‌اند، بایدن در همراه کردن اروپا با خود و ایجاد اجماع بین‌المللی علیه ایران تواناتر از ترامپ عمل کرده و رویکرد ضد ایرانی ترامپ عملا با رهبری بایدن به اروپایی‌ها رسیده است. تعلیق برجام در زمان ترامپ و تروریستی خواندن سپاه در دوران او دلیل شروع موج افزایشی ارز در زمان دولت روحانی بود. بر همین اساس، تروریستی دانستن سپاه پاسداران در شرایطی که فضای سیاسی بین‌المللی علیه ایران تشدید شده، مطلوب بازارساز و معامله‌گران کاهشی بازار ارز نخواهد بود و ظهور ترامپیسم در اروپا می‌تواند نوسان افزایشی بازار ارز را رهبری کند.

البته خبرهای منفی برجامی به همین نقطه ختم نشده و در ادامه برخی گمانه‌زنی‌ها از احتمال رای‌گیری طرح تعلیق برجام در روز جاری خبر داده‌اند؛ بطوریکه هنوز تبعات منفی خبر قبلی در بازار هضم نشده بود که موج نگرانی جدیدی به بازار ارز مخابره شد.

تنش‌های سیاسی در عرصه بین‌المللی، قیمت دلار به عنوان یک پول بین‌المللی را تحت فشار قرار می‌دهد. از آنجا که اخبار مرتبط با برجام در طول این سال‌ها مهم‌ترین اخباری بوده که نوسانات دلار را رهبری کرده، قرارگیری نام سپاه در لیست سازمان‌های تروریستی عملا کلید شمارش معکوس مرگ برجام را خواهد زد. عدم موافقت آمریکا با حذف نام سپاه از لیست سازمان‌های تروریستیِ این کشور در هنگام مذاکرات احیای توافق هسته‌ای، یکی از موانع حصول توافق بود که این اقدام پارلمان اروپا در واقع مرگ برجام را کلید خواهد زد. البته در صورتی که تعلیق برجام در روز جاری به رای گذاشته شود، مشخص می‌شود اروپا شمشیر را برای ایران از رو بسته است. ادعای همکاری نظامی ایران و روسیه در کنار فروش تسلیحات از طرف ایران به روسیه که توسط برخی رسانه‌ها و دولت‌ها مطرح شده نیز مهم‌ترین محور برخوردهای اخیر اروپا در قبال ایران است.

متاسفانه لحن متخاصم علیه ایران در حال افزایش است و مواضع نمایندگان مجلس هم نشان می‌دهد که ایران هم موضع نرمی در قبال لحن و اقدامات متخاصم اروپایی نخواهد داشت؛ رویکردی که اتخاذ آن از سوی دو طرف، ممکن است بازار ارز را تحت تاثیر قرار دهد.

مجلس شورای اسلامی هم طرحی را در پاسخ به اقدام پارلمان اروپا آماده کرده است. طرح دوفوریتی تحریم متقابل نیروهای مسلح کشورهای عضو اتحادیه اروپا، عکس‌العمل ایران در برابر اقدامات پارلمان اروپا است و در صورتی که مصوبه پارلمان اروپا توسط دولت‌های عضو تصویب شود، دولت و مجلس نیز ملزم به اجرایی کردن طرح دوفوریتی پاسخ متقابل خواهند شد.

در میان نوسانات افزایشی روز قبل، اظهارات جوزپ بورل از باز نگه‌داشتن مسیر حصول توافق هسته‌ای، این احتمال را تقویت کرده که مصوبه پارلمان به تصویب دولت‌های عضو شورای اتحادیه اروپا نرسد و طرح تعلیق برجام به رای گذاشته نشود. اگر چنین شود، نوسان افزایشی دلار متوقف خواهد شد.

سکه امامی سقف شکست

بازار سکه و طلا که تحت تأثیر افزایش قیمت اونس طلا ریزش زیادی را تجربه نکرده است، با همگرایی اونس و دلار در افزایش قیمت، روز قبل رشد محسوسی را تجربه کرد و سکه امامی سقف‌شکنی کرد. در چنین شرایطی ربع سکه که تحت تأثیر معاملات ضعیف گواهی ربع سکه در بورس کالا به بالا برگشته است، احتمالا در ادامه رشد بیشتری را نصیب دارندگان خود خواهد کرد زیرا برخلاف سکه امامی که سقف‌شکنی کرده، هنوز با سقف قیمتی اخیر خود فاصله دارد.

نفتی‌ها لیدر شدند

بازار سرمایه روز قبل لیدر عوض کرد و شرکت‌های نفتی تحت تأثیر افزایش قیمت نفت جهانی و گزارش مناسب گروه‌های پالایشی مثبت شده و با افزایش تقاضا روبه‌رو شدند. سبز شدن گروه پالایشگاهی در شرایط پر عرضه گروه خودرو نشان داد که احتمالا بازار سرمایه تصمیم دارد به مسیر صعودی خود ادامه دهد و روزهای پایانی مسیر سبز سهام، هنوز از راه نرسیده است.