به گزارش اکوایران وزیر دفاع اسرائیل با طرح ادعاهایی صریح و غیرمعمول درمورد برنامه زمانی احتمالی مدعی شد که اسرائیل می‌تواند در دو یا سه سال به سایت‌های هسته ای ایران حمله کند.

آمادگی برای حمله به ایران 

بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، با توقف تلاش‌های بین‌المللی برای تمدید توافق هسته‌ای 2015، ایرانی غنی‌سازی اورانیوم را افزایش داده‌ و ادعا می‌شود که تا گریز هسته‌ای فاصله زیادی وجود ندارد. بنا بر این گزارش، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در یک سخنرانی به دانشجویان فارغ التحصیل نیروی هوایی گفت: «طی دو یا سه سال آینده، ممکن است به سمت شرق آسمان‌ها پرواز کنید و در حمله به سایت‌های هسته‌ای در ایران شرکت کنید.»

اسرائیل برای بیش از یک دهه گذشته تهدیدهایی کرده است که در صورتی که دیپلماسی قدرت‌های جهانی با تهران را بی‌نتیجه بداند، به تاسیسات هسته‌ای دشمن سرسخت خود حمله خواهد کرد. با این حال، برخی تردید دارند که با توجه به بعد مسافت، پراکندگی و امکانات دفاعی این تاسیسات، اسرائیل امکان وارد کردن آسیب جدی و پایدار به آن‌ها را داشته باشد.

08-natanz-top-circle2-superJumbo

به گزارش روزنامه اسرائیل هیوم در روز یکشنبه، پیش‌بینی اطلاعات نظامی اسرائیل برای سال 2023 این است که ایران «به مسیر کنونی پیشرفت آهسته» خود در زمینه هسته‌ای ادامه خواهد داد. در این گزارش آمده است: «ایران تنها در صورتی سیاست‌های خود را تغییر می‌دهد که تحریم‌های شدید علیه‌اش اعمال شود که در آن صورت هم ممکن است تصمیم به تسریع غنی‌سازی بگیرد». یک مقام نظامی اسرائیل اطلاعات مندرج در این گزارش را به عنوان ارزیابی فعلی سازمان‌های امنیتی تائید کرده است.

تحت یک سیاست ابهام، اسرائیل داشتن تسلیحات هسته‌ای را نه تایید و نه رد می‌کند. اما کارشناسان معتقدند که اسرائیل این تسلیحات را در اختیار دارد و  اولین بمب را در اواخر سال 1966 به دست آورد.بر خلاف ایران، اسرائیل معاهده داوطلبانه منع گسترش تسلیحات سال 1970 را امضا نکرده است. معاهده‌ای که در ازای دنبال نکردن تسلیحات هسته‌ای، امکان دسترسی به فناوری‌های هسته‌ای غیرنظامی را فراهم می‌کند.

برجام جایگزین ندارد

در همین شرایط،وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌‎وگویی بر ضرورت احیای توافق هسته‌ای تاکید کرده و نسبت به اتخاذ رویکردهای قهری برای حل‌وفصل مسئله هسته‌ای ایران هشدار داد.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌‎وگو با خبرگزارس اسپوتنیک گفت: برجام [توافق هسته‌ای] هیچ جایگزین معقولی ندارد.لاوروف ادامه داد: ما بررسی پلان B [نقشه دوم] یا هر گزینه غیرقابل قبول دیگری را غیرمسئولانه می‌دانیم. رو کردن به این [گزینه‌ها] موجب گسترش تنش‌ها، رقابت تسلیحاتی و درگیری همگانی با پیامدهایی بازگشت‌ناپذیر می‌شود.

وزیر امور خارجه روسیه همچنین خاطرنشان کرد که این کشور برای عادی‌سازی بلندمدت وضعیت پیرامون ایران، پیش‌تر ابتکاری برای امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس ارائه کرده بود که در حال حاضر از سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس در دست بررسی است.به گزارش ایسنا، اظهارات وزیر امور خارجه روسیه درباره اهمیت احیای برجام در پی این مطرح می‌شود که مذاکرات احیای این توافق در وین که از مارس 2021 آغاز شد، با باقی ماندن برخی مسائل حل‌نشده، دچار وقفه شده و نتایج ملموسی به دنبال نداشته است.

 حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، چهارشنبه پس از سفر به عمان و دیدار با مقامات این کشور که یکی از کشورهای میانجی منطقه در زمینه تلاش‌های دیپلماتیک برای احیای توافق هسته‌ای بوده است، درباره نتایج سفرش گفت: در دیدار با مقامات عمان ما تاکید کردیم که ما مذاکره برای مذاکره نکردیم، ماه‌ها مذاکره انجام شد، برای رسیدن به توافق تاکید بر این کردیم که پنجره رسیدن به توافق از سوی ایران همیشه باز نخواهد بود. این پنجره امروز باز است و اگر طرف‌های مقابل به ویژه آمریکایی‌ها دست از ریاکاری برندارند و غربی‌ها واقع بینانه برخورد نکنند معلوم نیست پنجره‌ای که امروز باز است فردا هم باز بماند.

امیر عبداللهیان با بیان اینکه امیدوارم طرف‌های غربی از رفتارهای ریاکارانه فاصله بگیرند و مذاکراتی که ماه‌ها به طول انجامیده به نتیجه برسد، به نحوی که همه طرف‌ها از آن نفع ببرند، خاطرنشان کرد: ما دست بسته هم نیستیم و در صورتی که غربی‌ها بخواهند رفتارهای ریاکارانه و مداخله جویانه خود را ادامه دهند ما در مسیر برنامه دیگری حرکت خواهیم کرد.